Bemutatkozik a Lab@Home
2012/11/19 16:18
2572 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Lab@Home egy biológia, kémia, földrajz, fizika tantárgyakhoz kapcsolódó animációkat és videófelvételeket tartalmazó szoftver, amely 120 kísérletet illetve bemutatót foglal magában. Az Educatio Digitális Eszköztárából ingyenesen letölthető és az igényelt licenckulccsal aktiválható. Célja a veszélyes, költséges, anyag- vagy időigényes kísérletek bemutatása, de hasznos segítséget nyújt a tanórán is elvégezhető kísérletekhez való előkészületekben és azok otthoni felidézésében, a számonkérésre való készülésben is.

diakok_computer_01_520

A Lab@Home egy óriási offline kísérletgyűjtemény, amelyhez az előzetes ismereteket felmérő-aktivizáló, az új anyag feldolgozását segítő valamint a megértést és az elsajátítást ellenőrző kérdésbank társul, így támogatva a tanulást és a pedagógiai munkát. A kérdések között található feleletválasztós, jelölőnégyzetes, relációanalízis, igaz-hamis, halmazba sorolós, táblázatkiegészítős, ábrafeliratozós és mondatkiegészítős.

A kereső lehetővé teszi a kísérletlista szűkítését évfolyam (9-11) és tantárgy, valamint fogalom (pl. anaerob bomlás) és eszköz (pl. 10%-os CaCl2-oldat) megadásával. A szoftver olyan kísérleteket tartalmaz mint például a ciklonok és anticiklonok kialakulása, mozgása valamint a folyamat modellezése, a növényi sejtfal és sejtplazma tanulmányozása, a talaj összetevőinek vizsgálata, az elektromos áram mágneses hatása stb. A találati listában részletesebb nézetben már láthatjuk, hogy a film vagy animáció hány percet vesz igénybe, mi a célja a tananyagnak és milyen fogalmak kapcsolódnak hozzá. A fogalmakra kattintva ezek definíciója is olvasható.

Minden kísérlethez kapcsolódó tananyag hasonlóképp épül fel. A pedagógusok számára az Általános információ fül alatt hasznos adatok vannak, úgymint a bemeneti ismeretek és képességek, a tananyag céljai, tantárgyközi és tantárgyon belüli kapcsolatai, a vizsgálat/kísérlet időtartama, a szükséges előkészületek, eszközök, anyagok, a tapasztalatok rögzítésének szempontjai, a kulcsfogalmak, folyamatok, összefüggések, ezenfelül pedig a sikeresség ismérvei, a kimeneti képességek és ismeretek illetve a videó narrációjának szövege írott formában is.

A Médialejátszó előtt Bemeneti teszt, mögötte pedig Kimeneti teszt található. A kérdések megválaszolása után az Eredmény gombra kattintva lehetséges a helyes válaszok megtekintése, és láthatóvá válik a százalékos teljesítmény is.

A szoftver letöltéséhez minimum 17,7 GB szabad tárolókapacitás szükséges a számítógépen. A letöltési idő az internetkapcsolat minőségének függvényében hosszabb időt is igénybe vehet, de telepítést illetve további internetkapcsolatot nem igényel. Offline módon is használható, óriási mérete annak köszönhető, hogy az összes film és animáció közvetlenül a számítógépünkről érhető el.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten