Bemutatkozik a Nobo v1.0
2012/12/03 08:00
2837 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A történelem- és irodalomoktatás kapcsolata általános- és középiskolai tanulmányaink során csak ritkán válik láthatóvá, pedig olyan alapvető összefüggések fedezhetőek fel a két tantárgy témakörei között, melyek együttes vizsgálata mindkét tantárgy anyagának megértésében segítenek, legyen szó történelmi eseményekről, életutakról, egy alkotó pályájáról vagy egy mű keletkezéstörténetéről. Az EDE rendszerből ingyenesen kölcsönözhető Nobo v1.0 szoftver épp ezen összefüggések felfedezésében és a két tantárgy tananyagának összevetésében nyújthat segítséget pedagógusok és diákok részére egyaránt, 5-12. évfolyamon bármely korosztálynak.

nobov1_520

A Nobo szoftvert egy hatalmas offline enciklopédiaként kell elképzelni, hiszen alapvetően adatlapokból épül fel, amelyek egy-egy személy, produktum, helyszín vagy esemény bemutatására szolgálnak. Ezek az adatlap-típusok a könnyebb átláthatóság kedvéért különböző színkódokat viselnek. A keresés és szűrés történhet tantárgy szerint (pl. történelem), évfolyam szerint (5-12. évfolyam), az adatlap típusa szerint (pl. esemény) illetve kulcsszavak (pl. reformkor) alapján. Mindezeket az adatlapokat azonban egy időszalaghoz kapcsoltan kell elképzelni, amely i. e. 3020-tól i. sz. 2012-ig húzódik. Ennek az időszalagnak egyes szakaszaira ránagyíthatunk, és egy-egy évszámhoz több adatlapot is láthatunk.

Évszámokat tanulni még a leglelkesebb tanulóknak sem a kedvenc elfoglaltsága, és sajnos gyakorta az is kiderül, hogy az évszámok elsajátítása ellenére a diákok képtelenek kontextusba helyezni a tanultakat, az egymásból következő események láncolatának megértése nehézségekbe ütközik. A Nobo olyan illusztrált időszalag, amely segít a történelmet folyamatként látni és láttatni.

Az adatlapokhoz kapcsolódó elemek és a külső hivatkozások mintegy végtelenítik ezt az offline enciklopédiát, így a felhasználója, legyen szó tanárról vagy diákról, újabb és újabb tanulási utakat fedezhet fel, járhat be. Ezek az internetes források lehetnek statikus honlapok, de folyamatosan frissülő fórumok, wikik is. A médiatár képeket tartalmaz a megnyitott adatlapról, fotók, rajzok, térképek vagy ábrák formájában.

Az adatlapok mappákba rendezhetőek, a további felhasználáshoz csoportosíthatók, így nem kell őket egyesével kikeresgélni. A már mappába helyezett adatlapokból a Nobo össze tud állítani egy újságszerű nézetet, amely tartalmazza az adatlapokon szereplő főbb információkat, ezeket cikkekké tördeli, és igény szerint akár ki is lehet ezeket nyomtatni.

A program nyújtotta lehetőségek kihasználásával a diákok sokat fejlődhetnek az információ kezelésében (felismerés, visszakeresés, értékelés, tárolás, előállítás, bemutatás és csere).

A Nobo v1.0 akkreditált digitális taneszköz, tankönyv- és módszerfüggetlen, egyszerre több műveltségterület, a magyar nyelv és irodalom, az ember és társadalom és a művészetek műveltségi tartalmainak feldolgozására és összekapcsolására ad lehetőséget.

A szoftver használatához internetkapcsolat nem feltétlenül szükséges, offline módon is használható, a kapcsolódó anyagok, hasznos linkek miatt viszont ajánlott, hiszen ezeket a tartalmakat csak a világhálón tudjuk megtekinteni.

A felhasználók munkáját tanári kézikönyv, technikai és módszertani leírás támogatja, amely a szoftver letöltését követően a tömörített mappában található.

Várjuk azon pedagógusok jelentkezését, akik a szoftverrel kapcsolatos jó gyakorlatok bemutatására vállalkoznának!

email: elearning@educatio.hu

Kapcsolódó írások:

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten