Bendegúz kalandjai egy relativisztikus városban
2013/04/25 11:58
1747 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mindannyian hallottunk már a relativitáselméletről. Hallottunk bizonyos hatásokról, amelyek csak akkor észlelhetők, ha abban a rendszerben, ahol vagyunk, a sebességek megközelítik a fény sebességét. Mi, a mindennapokban élő emberek ezt észre sem vesszük, hisz körülöttünk minden csigalassúsággal folyik. 

Azonban mégis bevillannak a következő kérdések: Vajon lehet-e egy alma tömege ötven kilogramm? Élhet-e egy ember 2000 évig? Hogyan lehet egy három méter hosszú rúd hossza két méter? Ha ezeket a kérdéseket Einstein előtt tesszük fel, akkor minden bizonnyal az őrültek házába akartak volna csukni minket, de Einstein speciális relativitáselmélete után csak annyit mondanak, ezek valamit konyítanak a fizikához!

relv A kerékpáros megrövidülni látszott

Képzeljük el azt a fantasztikus történetbe illő helyzetet, hogy van egy város, ahol a fény sebessége jóval kisebb, mint azt a tudósok mondják, és megközelíti a mindennapokban tapasztalt sebességeket! Valami hasonló történt Bendegúzzal is, aki miután fizikaórán hallott a relativitáselméletről, egyik álmában egy olyan városba utazott az időgépén, ahol a fény sebessége csak mindössze óránként 30 kilométer, és ez határozta meg a városban a sebesség felső határát.

Amikor Bendegúz magához tért az időutazás okozta fáradalmak után, az első pillanatban nem is érzékelt semmi különöset (talán csak azt, hogy sokkal idősebbnek érezte magát). A város olyan volt, mint az amerikai filmekben; a szemben lévő utcasarkon rendőr állt, és nézelődött. A templom toronyórája éppen delet ütött, az utcán senki sem volt. A következő pillanatba balra nézett, és majdnem legyökerezett a lába a csodálkozástól, hiszen egy biciklista közeledett feléje. No, nem azért hökkent meg, mert még nem látott biciklit, hanem azért, mert a drótszamár és a rajta ülő ember - mintegy varázslatra - a haladási irányában megrövidült. Valami olyan hatás volt ez, mintha az ember a normális városban egy hengeres lencsén keresztül szemléli a világot. 

A kerékpáros meghallotta, hogy az óra jelzi a delet, és mivel valószínűleg sietett, elkezdte taposni a pedálokat. A mozdulatokat látva Bendegúz azt várta, hogy jelentősen nő majd a sebessége, ám legnagyobb megdöbbenésére azt látta, hogy jármű és utasa egyre jobban összenyomódik és lassan szinte úgy néz ki, mint egy papírkép. Bendegúz elvigyorodott! Kidomborította mellét, mert eszébe jutottak a fizikaórán hallottak, és rögtön kész is volt a magyarázattal, mi is történik. Hm, ez nem más - gondolta -, mint a mozgó testek kontrakciója. Akkor pedig itt alacsony a sebesség felső határa. A rendőr meg biztosan nem figyel, talán ábrándozik, ezért nem vette észre a nyilvánvaló gyorshajtást!

Ekkor egy autó közeledett az utcán, nem okozva nagyobb zajt, mint a biciklista, és tovább is suhant. Gondolta, gyorsan utoléri a kerékpáron ülő embert és megtudakolja tőle, jó-e az elmélete. Odasandított a rendőrre, látta, hogy még mindig ábrándozik, felpattant egy út menti, gazdátlan kerékpárra, és a biciklista után eredt. Azt várta, hogy ő maga is összenyomódik, azonban sem ő, sem a kerékpárja nem változott meg. Az utca képe viszont annál inkább, megrövidült az út, a boltok kirakatai pedig résnyire szűkültek, és láss csodát, a rendőr teljesen elvékonyodott, éppen úgy nézett ki, mint egy hurkapálcaember.

relvke Ahogy gyorsítani kezdett, a házak megrövidültek

- Kezdem már érteni! - mondta magában izgatottan Bendegúz.

- Egy relativisztikus városba jutottam. Hogy is van ez? Minden, ami hozzám képest mozgásban van, annál rövidebb lesz, minél gyorsabb vagyok én. A sebesség növelése nem okozott gondot számára, de hiába tekert őrülten, sebessége szinte alig növekedett. Nem érte utól sem a másik kerékpárost, sem az autót. Ismét eszébe jutott a fizikaóra. Ott hallotta (és ezt akkor el sem hitte), hogy a fény sebességét meg lehet tetszőleges pontossággal közelíteni, de elérni nem. Közben a város mellette magasodó házak még jobban megrövidültek, és az előtte kerekező is közelebbinek látszott. A következő saroknál végre utolérte és egy ideig mellette haladt. Meglepődve látta, hogy a másik kerékpáros egy izmos, sportos fickó. Ez biztos azért van így, gondolta, mert most egymáshoz képest nem mozgunk, hiszen a sebességünk megegyezik. Átszólt hozzá:

- Bocs, hogy zavarlak - mondta neki - nem rossz egy olyan városban élni, ahol ilyen kicsi a sebesség felső határa?

- Miiii? - kérdezett vissza ő. Nem is értem, miről beszélsz. Én olyan gyorsan tekerek, amilyen gyorsan csak akarok!

- Ez fura! Pedig nagyon lassan mozogtál, amikor csak egy kicsivel haladtál előttem - mondta Bendegúz. Hidd el, jól megfigyeltem ám a mozgásodat.

- Most biztosan ugratsz, öreg! Kicsit sértődöttnek tűnt. - Azt hiszem, nem vetted figyelembe, hogy mióta beszélgetünk, már vagy öt házat elhagytunk. Szerinted ez nem nagy sebesség?- kérdezte.

- ÁÁÁ, nem vetted észre, hogy a házak megrövidültek? - próbált tovább érvelni Bendegúz.

- Na, ne kavarj itt! Mi a különbség szerinted abban, hogy gyorsabban mozog valami vagy pedig a háztömbök rövidülnek meg? Én eddig megtettem vagy tíz háztömbnyit, és erősebben nyomom a pedált, akkor a házak tényleg jobban megrövidülnek, és gyorsabban érek célba! Lám, már meg is érkeztünk a postához - mondta az és lepattant a gépről.

Bendegúz ekkor rápillantott a posta falán lévő órára. Fél egy volt.

- No, akkor tegyük végre a helyükre dolgokat - mondta Bendegúz-, szóval, neked mindenképpen fél órás utat jelent ez a tíz háztömbnyi távolság. Amikor először megláttalak elsuhanni, éppen delet ütött az óra.

- És te is fél órának észlelted ezt az időt? - kérdezte a másik. Bendegúz időérzéke azt súgta, hogy csak néhány perc telt el az indulás óta, és az órájára pillantva látta is, hogy csak néhány perccel múlt el 12 óra.

- A megoldás egyszerű, - mondta, - siet az óra a posta falán!

- Na, neee, a te órád késik, azért, mert nagyon gyorsan jöttél! De miért érdekes ez egyáltalán? Honnan jöttél te, csak nem egy másik galaxisból? - mondta a srác és beviharzott a postára.

Bendegúz tovább szemlélődött. Egyszer csak a vasútállomáson egy középkorú (olyan negyven körülinek saccolta őt) férfire figyelt fel, aki éppen akkor beérkező vonatból lépett ki és a kijárat felé vett az irányt. A kapunál egy nagyon idős hölgy várta, és a férfit - Bendegúz őszinte elképedésére - nagypapának szólította. Na, ez már több, mint sok! - gondolta. Járjunk a végére, és felajánlotta, hogy segít a csomagokat cipelni, remélve, hogy szóba elegyedhet velük.

- Ne haragudjanak, hogy megkérdezem - mondta - de tényleg igaz, hogy Ön ennek a kedves hölgynek a nagypapája? Tudják, én itt idegen vagyok és még nem is hallottam ilyet.

- Ó, persze - mondta ekkor a férfi, somolyogva a bajsza alatt -, most valami bolygó hollandinak tart engem. Pedig a megoldás egyszerű. Mivel üzletember vagyok, sokat utazom. Azt is mondhatnám, hogy életem nagy részét a vonaton töltöm. Így sokkal lassabban öregszem, mint a városban élő rokonaim. Nagyon örülök, hogy még éppen időben értem vissza és életben találtam az én kis unokámat. De, sajnos mennem kell segíteni neki, mert nehezen jár már - és gyors tempóban az öreg hölgy után eredt, magára hagyva a megzavarodott Bendegúzt!

- Hol is vagyok? -ébredt fel Bendegúz. A szobájában, az ágyában, körülötte az ismerős tárgyai. - Mi történt velem? Most már semmit sem értek, - gondolta és lázasan keresni kezdett a polcon valami könyvet a relativitáselméletről...

A képek és az ötlet Gamow Fizika című könyvéből származik.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten