Beni és Ani a pénz világában
Simon Tamás
2005/06/30 17:25
968 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"Money, money, money, must be funny in the rich man's world" énekelte az ABBA a késő hetvenes években. Hogy ne csak vágyakozzunk a pénz után, mint a dal szereplője, fontos, hogy tudjuk, hogyan bánhatunk pénzünkkel okosan. Az Oktatási Minisztérium új digitális tananyaga segít megismerni a tőzsde, az értékpapírok és bankok legizgalmasabb titkait.
Beni és...

Két fiatal középiskolás, Beni és Ani kalandjain keresztül mutatja be hogyan fektethetjük be megtakarított pénzünket, hogyan válhatunk saját magunk is pénzügyi szakemberré.

Részvény, kötvény, tőzsde, valuta, deviza, kamat, hozam. Valószínűleg már mindenki hallotta ezeket a pénzpiaci kifejezéseket. Vannak, akik többé-kevésbé már ismernek is egy-egy fogalmat közülük. Azt azonban csak kevesebben mondhatják el, hogy értik is a pénz-, a bankpiac működését. Hogy ismerik a különböző befektetési lehetőségeket, konkrét ötleteik lennének arra vonatkozóan, hogyan fektethetnék be megtakarított pénzüket, vagy, esetleg, hogy mit csinál a jegybank, a tőzsde vagy egy brókercég.

Mostanáig elsősorban a közgazdasági és a pénzügyi iskolákban tanulók szerezhették meg az alapvető pénzügyi ismereteket. A most elkészülő új digitális tananyag azonban minden diák és tanár számára érthetően és játékos formában bemutatja, hogyan lehet könnyedén elboldogulni a pénzügyi ismeretek világban, hogyan bánhat bárki okosan pénzével, megtakarításaival. ...Ani Az új tananyag két fiatal, Beni és Ani kalandjain keresztül kalauzolja el a diákokat a pénzpiac világában. Miben különbözik Beni és Ani a többi fiataltól? Talán csak egy apróságban. Abban, hogy ők már az iskolapadban gondolnak anyagi jövőjükre: Beni egy internetes vállalatot szeretne alapítani, Ani álma pedig egy saját divatszalon elindítása. Mind a két fiatal tudja, hogy a sikerhez a sok munka mellett pénzre is szükségük lesz. Most azonban még alig ismerik ki magukat a pénzvilág rejtelmeiben, nem tudják mibe, vagy, hogy hogyan fektethetik be nyári munkával szerzett pénzüket. Ezért közösen indulnak el, hogy felfedezzék az ismeretlen pénzügyi világot. Kalandjaik során a Nemzeti Bankban, a tőzsdén, kereskedelmi bankokban és más pénzintézetekben értik meg hogyan működik a bankrendszer; mi a Magyar Nemzeti Bank feladata; mit csinál egy bróker; hogyan működik a tőzsde; vagy, hogy miként kereshetnek pénzt az értékpapír-piacokon. Útjuk során természetesen megismerik a legfontosabb pénzügyi fogalmak jelentését is. Megtanulják, hogyan választhatják ki a legelőnyösebb befektetéseket, mire kell odafigyelniük az egyes termékek, szolgáltatások kiválasztásánál.

A tananyagot egy játékos, egyszerű és érthető nyelven megírt vidám képregény is kiegészíti. A tananyag készítői szeretnének kedvet csinálni a diákoknak, hogy megismerjék a pénzügyek világát, gondoljanak anyagi jövőjükre, tanuljanak meg takarékoskodni. Ez természetesen nem csak ő, hanem mindannyiunk közös érdeke is, hiszen ma Magyarországon csak nagyon kevesen figyelnének arra, hogy jövedelmükből hónapról-hónapra megtakarítsanak. Legtöbben pedig azért nem tesznek félre hónapról-hónapra, mert nem ismerik az egyes pénzügyi lehetőségeket, nem merik megtenni az első lépéseket. A tananyag célja, hogy minden gyerek felismerje annak fontosságát, hogy pénzével okosan és felelősen kell bánnia, ha ő nem foglalkozik anyagi gyarapodásával, más nem teszi meg helyette.

A játék elérhető itt:

http://www.sulinet.hu/beniani/

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten