Olimpia után oktatás - Bett London
2013/02/14 08:00
2274 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2013-ban a londoni olimpián is fontos helyszínként szolgáló ExCel csarnok adott otthont az oktatás egyik legfontosabb és legnagyobb seregszemléjének, a Bett Show-nak. A kiállítás felsőoktatási szemmel.

Az új helyszín, és az ebből fakadó (még) nagyobb rendezvénytér, (még) több látogató mellett a 2013-as rendezvény fontos újdonságokkal szolgált. A látványos, a tárgyi feltételeket is gazdagító új helyszín mellett a megszokott workshopok, bemutatók, előadások mellett akár kétnapos tematikus konferenciák is kísérték a Show programját.

bett_tart

Virtuális tanulási környezet

A tartalomszolgáltatás terén az már természetes, hogy egyre növekvő mértékben a digitális tartalmak kiadása a jellemző a nyugat-európai piacon. Az újdonságot nem az jelenti, hogy milyen tartalmak jelennek meg, hanem az, hogy milyen funkciók, szolgáltatások kínálatával segíti a kiadó azt, hogy a tartalom minél könnyebben beépíthető legyen a tananyagba.

Erre a kihívásra az Oxford University Press válasza az, hogy virtuális tanulási környezetbe (VLE) közvetleül beépíthető formátumokban is elérhetővé teszi adott tankönyvcsomag elemeit. Ezzel lehetővé válik, hogy egyetemen kívülről, online hozzáféréssel megkaphassák a hallgatók a szükséges tananyagrészeket, időbeli korlátozás nélkül. Mivel az Egyesült Királyságban több típusú VLE is használatban van (Blackboard, WebCT, Moodle, és az egyetemek saját fejlesztésű rednszereik), így a kiadó a legelterjedtebb formátumokban kínálja fel a tankönyvekhez tartozó online tartalomcsomagokat, amelyek a tankönyv megvásárlása után egyszerű regisztrációval elérhetőek az oktatók számára az Online Resources Centre-ekben (Online eszköztárakban).

A másik szolgáltatás, amely a konkrét tartalmakon kívül vonzóvá tehet egy gyűjteményt vagy adatbázist, a teljes szövegű, szemantikai keresés lehetősége. Lassan már alapkövetelménynek számít, hogy a könyvtári szolgáltatások között megtaláljuk a MARC rekordokat, a felhasználói statisztikák saját kezű letöltésének lehetőségeit, és a különböző típusú (lehetőleg egy szolgáltatótól többféle) autentikációs eszközök rendelkezésre állását.

Shakespeare iPaden

A Cambridge University Press rendkívüli üzleti ajánlata a minimált után (25 darabos kötött választás) a címenkénti vásárlás, amivel a személyes igényeknek megfelelő vásárlást a lehető legrugalmasabban elősegítik (Bespoke Collections).

Ugyancsak a Cambridge University kínálatában találtunk olyan alkalmazást, amellyel iPaden megjeleníthető formában jelentek meg a kiadványok. Így például a híres Cambridge School Shakespeare és a New Cambridge Shakespeare sorozatok egyes részei már ilyen formátumban jelennek meg, kihasználva az eszköz lehetőségeit, ahol a kritikai kiadású szöveg mellett kreatív vizuális eszközök is megjelennek,, például előadások fotói, jegyzetek, kommentárok, különböző feladatok, audio források a nyelvhasználat különböző lehetőségeit illusztrálva.

A feladatok, kiegészítő tevékenységek természetesen életkor és készségek szerint differenciált kínálatban találhatók meg, a személyre szabott tanulás követelményei szerint.

A felsőoktatás számára is izgalmas gyűjteményekkel jelentkező szolgáltatók is megjelentek természetesen a kiállításon, s magukkal hozták újdonságaikat is. A teljesség igénye nélkül, néhány érdekesség.

A British Pathe – British Pathe Education, amely több, mint 90 ezer filmből, filmhíradóból és 12 millió állóképből álló gyűjteményt hozott létre oktatásra alkalmas formában, azt is lehetővé téve, hogy tanárok, oktatók a brit nemzeti alaptanterv szerkezete szerint keressenek az archívumban.

Érdemes megemlíteni a Brown Books for Students VleBooks szolgáltatását, amely egy új e-könyv platform. Ennek sajátossága az, hogy a platform kialakítása szerint nincs szükség további plug-inokra, szoftverre, a lehető legcsekélyebb IT támogatás kell ahhoz, hogy a tanulók/hallgatók letölthessék az e-könyveket a mobil eszközükre.

A National STEM Centre – eLibrary révén több, mint 6000 forrás ingyenesen elérhető a brit tanárok számára, kiegészítve az online szakmai közösség hozzáadott értékeivel, az online „témacsomagokkal”, mint téma szerinti online támogató eszköz.

A fent már említett Oxford University Press – Oxford School Improvement Online Videos platformja révén ingyenes videókat juttat el iskolák, tanárok számára, szaktanácsadás, szakmai továbbképzés céljaira. De videókat és filmrészleteket szolgáltat a TWIG World is, több ezer háromperces film és segédanyag található az adatbázisukban tanításhoz, tanuláshoz, jól kereshető formában, megbízható források felhasználásával.

Akinek pedig ez mind nem elég, az böngészhet tovább az Encyclopedia Britannica – Britannica Online School Edition szócikkei között.

(A látogatás a TÁMOP-4.2.5.B-11/1-2011-0001 - Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása c. program keretén belül zajlott.)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten