Bevezetés a matematikába
2007/09/19 08:00
1551 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Nemrégiben ezzel a címmel megjelent egy hasznos jegyzet, erre hívjuk fel az olvasóink figyelmét.

polygon A Polygon Jegyzettár-ban megjelent kiadvány szerzője Dr. Vármonostory Endre, főiskolai tanár. A jegyzet a SZTE TTK Bolyai Intézetében 2006-ban indult matematika alapszak "Bevezetés a matematikába" című tantárgya anyagának feldolgozásához kíván segítséget nyújtani. E tantárgy létrehozásának fő indoka az volt, hogy az egyetemre érkező elsős hallgatók matematikai ismeretei eltérőek, vannak közöttük kifejezetten gyenge tudással érkezők is. Mielőtt a felsőbb matematika tanulmányozására kerülne sor. szükség van a hallgatók középiskolai szintű matematikai ismereteinek elmélyítésére és kiegészítésére. Ebben kíván eszköz lenni ez a jegyzet is.

A szerző nem könnyű helyzetben volt akkor, amikor a tárgyalandó anyagot és a tárgyalásmódot kiválasztotta, hiszen egyszerre kellett megfelelnie a nagyobb matematikai tudományágak, az analízis (kalkulus), az algebra és a geometria által használt fogalomrendszerek által meghatározott elvárásoknak. A szükséges kompromisszumok megkötésével, optimális megoldás született.

Annak ellenére, hogy ez a kiadvány egyetemi hallgatók számára íródott, ajánljuk a matematika iránt érdeklődő, esetleg abból továbbtanulni szándékozó középiskolások és az őket tanító tanárok számára is, hiszen szinte a teljes középiskolai tananyag tömör, lényegre törő feldolgozása megtalálható benne. Az ismeretek elmélyítését bőséges példa- és feladatanyag segíti, a továbbgondoláshoz irodalomjegyzék áll az olvasók rendelkezésére.

A jegyzetben használt fogalmak egy részének meghatározása - vélhetően a különböző szaktárgyak elvárásainak következtében - eltér a középiskolában megszokottól. Érdekes szellemi feladat lehet az, hogy a középiskolában megismert definíciók és a jegyzetben találhatók viszonyát meghatározzuk. Ez egy eszköze lehet a fogalmak elmélyítésének is.

Végezetül hangsúlyozzuk, hogy ezzel a jegyzettel az emelt szintű érettségi szóbeli vizsgáira készülők is nagy segítséget kaphatnak.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten