Bírálatok össztüzében az RTL anyacserélő műsora
Joó Hajnalka
2004/03/22 23:25
793 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Már bemutatása előtt számtalan bírálat érte az RTL Klub napokban indult Anyacsavar című show-műsorát. A családanyákat szeretteik köréből tíz napra kiszakító produkció a műsor ellenzői szerint nemcsak a cserében "érintett" kiskorúakat, de a tévé előtt ülő társaikat is veszélyezteti, a sorozatot sugárzó csatorna azonban épp a közszolgálati műsor mintapéldányaként aposztrofálja a produkciót. Az ügyben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is vizsgálatot indított.

Egy civil szervezet panasza alapján az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot indított az RTL Klub napokban indított Anyacsavar című műsora ellen. A havonta jelentkező szórakoztató műsorban két olyan, lehetőleg különböző anyagi és társadalmi helyzetben élő, önként jelentkező család mindennapjait követi végig a kamera, amelyek tíz napra anyát cserélnek. A valóság-show főhősei ez idő alatt a háztartás vezetésében, a gyereknevelésben, a mindennapok koordinálásában is megpróbálják átvenni egymás szerepét. A beadványt megfogalmazó szervezet álláspontja szerint mindez súlyos pszichés zavarokat okozhat a gyerekekben, s a külföldi ötleten alapuló dokumentum-szappanopera a kicsik testi, lelki, erkölcsi fejlődését is veszélyezteti.

A készülő műsor ötlete ellen korábban pszichológusok, gyermek-pszichioterapeuták, gyermekvédelmi szakemberek és az ellenzéki pártok is tiltakoztak, de Lévai Katalin, esélyegyenlőségi miniszter is bírálta a tervezett produkciót, mondván: az rossz üzenetet közvetít a társadalom felé. A valóság-showszerű műsorfolyam ellenzői szerint az "anyacsere" nemcsak az akcióban érintett gyermekekre kártékony; de a társadalom alapvető intézményét, a családot kezdi ki, azt üzenve ezzel nézők ezreinek, hogy az anya nem fontos, cserélhető, helyettesíthető, azaz olyan, mint bármilyen más árucikk.

Pszichológusok egyöntetű véleménye szerint az édesanyák családból való kiszakítása és "csereszabatossá" tétele felér a kiskorúak veszélyeztetésével. Egy olyan játékban - vélik - ahol az anyák felcserélhetők, sérül a gyerekek biztonságérzete és lelki stabilitása: ami a felnőtteknek játékot jelent, az a gyerekekben életre szóló sérüléseket is okozhat. Gondoljuk csak el - figyelmeztetnek - mit érezhet az a gyerekek, aki végignézi a televízióban, hogy édesanyja idegen gyerekeknek csinál vacsorát, mos rájuk, gondoskodik róluk, esti puszit ad nekik, velük megy kirándulni. Vagy amikor másnap azt hallják az iskolában, hogy láttuk az anyukádat, ahol éppen ezt és ezt csinálta. Gyanítható, hogy a gyerek számára utóbbi nem annyira szenzáció, mint inkább szégyenteljes helyzet lesz.

A kicsik gondolatvilágába ráadásul befészkeli magát a tudat, hogy anyjuk bármikor elhagyhatja őket, így szüleikkel szemben érzett bizalmuk is meginoghat, feldolgozhatatlan élethelyzetekbe kerülhetnek - állítják a szakemberek. A csöppségek egészséges lelki fejlődését meghatározó anya-gyerek kapcsolat, ez életünket meghatározó, bensőséges viszony "leértékelése" ezért mindenképp rossz üzenet szerintük.

A tiltakozók a műsor további negatívumaként hozzák fel, hogy megváltoztatja a családot, mint életteret, illetve elsődleges szocializációs közeget. Álláspontjuk szerint ugyanis a családnak kell biztosítania azt a közeget, amely segít a gyermeknek elviselni a külvilág frusztrációit, s amely ha kell, biztos hátteret jelent. Ha ez a "háttér" bármilyen okból megváltozik, a gyerek biztonságérzete felborul, még akkor is ha az "eszével" adott esetben felfogta, hogy játékról, ideiglenes helyzetről van csak szó. A pszichológusok szerint aggályos az is, hogy a szülők kiskorú gyerekeiket kiteszik a nyilvánosságnak egy olyan típusú műsorban, ami életük intimitásait is feltárja.

A műsor tervét maguk a szülők sem nézik jó szemmel: pedagógusok általános tapasztalata szerint a megkérdezett anyukák és apukák túlnyomó része betiltaná a produkciót. A show-t ért bírálatokra az RTL Klub programigazgatója pénteken értetlenségét hangsúlyozó nyilatkozatban reagált. A műsor álláspontja szerint kifejezetten családbarát, családcentrikus, a családi értékekről, a toleranciáról szól, sőt, mint Kolosi Péter fogalmazott egyenesen "a közszolgálati műsor mintapéldánya ".

Az RTL szerint a műsor célja, valamint - a nemzetközi tapasztalatok szerint - eredménye, éppen annak bizonyítása, hogy az édesanya a család nélkülözhetetlen és fontos tagja. A műsor szereplőválogatására állításuk szerint túlnyomórészt éppen azért jelentkeztek a résztvevők, mert úgy látták, hogy saját családjuknak legjobban távollétükkel tudják bizonyítani ezt. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalása jövő hétre várható.

Kép

  • www.rtl.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten