Birodalmak föld alatt és föld felett
Kovács Barna
2002/08/30 15:38
2416 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az Egyesült Államokban kifejlesztettek egy chipet, amely emberekbe ültetve információkat közölhet hordozójáról. A szerkentyű segíthet például az elveszett gyerekek megtalálásában, ezért elnevezték Digitális Angyalnak. Mások szerint viszont kiszolgáltatottá teszi hordozóját, ők Digitális Ördögnek nevezik a találmányt. Cikksorozatunkban e modern túlvilági lények "elődeiről", és más szellemlényekről olvashattok.

Törzsanyag

A pokol ikonográfiája

Az az érzés, hogy a világegyetem három részre tagolódik - a modern űrkutatás eredményei következtében a bibliai teremtésfelfogással szemben érzett, szinte általános szkepszis ellenére - még mindig általánosnak mondható. Bár tudjuk, hogy a Föld nem lapos, mégis valahol "fenn" van a mennyország, a pokol pedig, még ha nem vesszük is komolyan, valahol "lenn" húzódik.

Mithrasz-kultusz

Mithrasz-kultusz követői a keresztényekhez hasonlóan (december 25-én)ünnepelték Istenük születését. De nem ez az egyetlen közös vonás a perzsa mitológia főistenét övező imádat és a keresztény liturgia között. Mindkét vallásban kereszteltek, és hasonló elképzeléseket vallottak a Világ végéről, az Utolsó Ítéletről és a testek feltámadásáról. A kötelező munkaszüneti nap pedig kifejezetten Mithrasz szent napja, a vasárnap volt.

Könyvajánló: Bibliai kislexikon

A Gecse Gusztáv és Horváth Henrik által írt és szerkesztett kislexikont mindazok figyelmébe ajánljuk, akik részletesebben utána akarnak nézni egy-egy bibliai fogalomnak, szereplőnek, vagy eseménynek. Azoknak is érdemes kézbe venni a kötetet, akik jól ismerik a Bibliát és más vallásos irodalmakat, mert tudásuk rendszerezésében nagy segítséget nyújthat ez a munka.

Az örömlányok bánata

Miért készít filmet egy fekete bőrű testvérpár Hasfelmetsző Jackről, a victoriánus Anglia réméről? Talán azért, mert a Hughes testvérek - Allen és Albert - mindig is a gettóról meséltek. Lásd korábbi filmjeiket: az Ellenség S elemek és a Halott pénz. A Hasfelmetsző pedig London legszegényebb negyedében, Whitechapelben, egy igazi nyomortanyán ügyködött. Áldozatai pedig egytől-egyig jobb sorsra érdemes prostituáltak voltak, akiket a szegénység kényszerített arra, hogy áruba bocsássák a testüket. A film címe: A pokolból.

Ördögűző kupák

A múltból itt maradt emlékek sokasága bizonyítja, hogy az emberiség történetét mindig áthatotta a félelem és egyben az igyekezet, hogy félelmeitől megszabaduljon. Az egyik legérdekesebb ilyen értelmű emlékek az úgynevezett "ördögűző" kupák, amelyeket Mezopotámiában készítettek a Szaszanida uralkodók korában, időszámításunk szerinti III-VII. század között, az ókor és az iszlám kialakulása közötti időszakban.

Tudtad-e?

  • A kínai pokol (di yu) szószerinti jelentése: földi börtön. A túlvilág föld alatt munkálkodó erői a kínai felfogás szerint nem állnak szemben az égi hatalmakkal.
  • A sámán kozmikus világképében a világ három osztatú: túlvilág, evilág és alvilág hármasságára oszlik. Ezt a három világot a világfa köti össze. A sámán pedig transzban, azaz révületben kommunikál a túlvilág erőivel.
  • A buddhista kozmológiában az élőlények világát a pokollakók, az éhes szellemek vagy démonok, az állatok, az emberek és az isteni lények alkotják.

Feladat

  1. Hány világvallás létezik?
  2. Mik a Védák és mikor keletkeztek?
  3. Hol található Gábriel arkangyal szobra Budapesten?

Linkek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten