Biztonság mindenek felett...
2004/07/11 16:07
984 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egyre fontosabbá válik, hogy a fáradtságos munkánkkal felépített rendszereinket megvédjük az illetéktelenek vagy az óvatlan felhasználók által okozott károkról. Az interneten több kiváló, magyar nyelven is elérhető oldalt találhatunk, ezek közül szeretnék néhányat bemutatni.

1.Wigwam - kiásták a csatabárdot
A következőekben bemutatott honlap nonprofit módon közelít a témához, és nagyon nagy hangsúlyt kapnak az elméleti alapok. Nézzük, mit is találunk:

http://Wigwam.info/

Idézet:

"Mi is az a WIGWAM?

A hazai Internet közösség túlnyomó része (körülbelül 99 százalékuk) - habár a vírusokról már hallottak - abszolút nincs tudatában a Háló használata közben rá leselkedő egyéb veszélyekkel. Akik pedig elhatározzák, hogy fejlődni kívánnak ezen a téren, azok segítségképpen vagy valami számukra érthetetlen, guru nyelvű szak-szöveget kapnak, vagy pedig elküldik őket melegebb éghajlatra néhány (jórészt alaptalan) rémhír kíséretében. Ezen a helyzeten kívánunk változtatni.

A WIGWAM-okat - mert már kettő is van - elsősorban az Internet biztonságtechnika berkeiben járatlan felhasználók számára hoztam létre.

Már működő (és tervezett) szolgáltatások:

elsősorban laikusok számára:
- a különböző potenciális Internet-es veszélyforrások tudatosítása az emberekben, felismerésük oktatása,
- a védekezés (biztonság) szempontjából helyes hozzáállás és gondolkodásmód kialakítása,
- a megelőzés és elhárítás legegyszerűbb eszközei, azok helyes beállítása és hatékony használatuk,
- különböző hálózati önvédelmi trükkök, módszerek,
- stb.

gyakorlottabb Internet-ezők (és egyes szakemberek) számára:
- Internet-es hálózati védelem-elmélet,
- a különböző védelmi rendszerek és módszerek előnyei és lehetséges hátrányai,
- a számítógépben esetleg illegális tevékenységet végző (pl. trójai) programok, felismerése, blokkolása, bejuttatásának megakadályozása,
- a nem a nyílt Internet felől (pl. céges belső hálózatról) érkező támadások hatalmas számának tudatosítása, a különböző trükkök felismerése és blokkolása,
- különböző támadási technikák felismerése, új (ismeretlen) trükkök elleni védekezés gyors kidolgozásának módszerei,
- tűzfalak és egyéb védelmi rendszerek működési elve, konfigurálási lehetőségek, tanácsok,
- tűzfalak és egyéb védelmi rendszerek tesztelése, a figyelem felhívása a gyenge pontokra,
- stb.

Néhány fontosabb on-line szolgáltatás is elérhető már, a többi szolgátatás elkészítése vagy túl sok időt kíván (ezek egyszer majd biztosan létrejönnek), vagy pedig túl sokba kerülne a kifejlesztésük.

Számos egyéb témakör vár még kidolgozásra - és számos on-line szolgáltatás is még csak az ötlet szintjén van - de csak (többnyire szűkös) szabadidőnk mértékében tudunk haladni a különböző fejlesztésekkel. Olykor napokig semmi újdonság nem jelenik meg a WIGWAM-on, néha pedig több cikk is megjelenik egyetlen napon. Ez nem a témakör kimerülését jelenti - feladat és ötlet bőven akad, csak az erre fordítható idő terén mutatkozik némi hiány - de az folyamatosan..

A cikkek írói nem minden esetben hivatásos újságírók vagy hálózati szakemberek. A legfontosabb szempont a közérthetőség, hogy az ide látogató kezdő és gyakorlottabb Internet felhasználók minél szélesebb rétege legyen képes továbbfejlődni a hálózati önvédelem alkalmazása terén."

2. Virusbuster honlap

A www.virusbuster.hu ugyan kereskedelmi egy magyarországon működő céghez kapcsolódó oldal, azonban nagyon jó, és folyamatosan aktualizált tartalmat találhatunk itt is, különösen az éppen aktuális vírusok és egyéb kártékony programok megjelenésével, illetve az ellenük való védekezés módjával kapcsolatban. Akkor is érdemes ide ellátogatni, ha kereskedelmi kapcsolatban nem állunk a céggel, mivel a tartalom nagy része szabadon elérhető, és a kipróbálható szoftvereik akár még gyors elsősegélyt is jelenthetnek veszély esetén. Persze hosszú távon mindenképpen egy komolyan megtervezett védelmi szoftverrendszert célszerű üzemeltetni, hiszen a hangsúly a megelőzésen, és nem a tűzoltáson kell, hogy legyen.

3. Internetbiztonsag.lap.hu

www.internetbiztonsag.lap.hu

Egy gyűjtőoldal, ami érdemi információkat nem, viszont rengeteg hivatkozást tartalmaz különböző, köztük ingyenes oldalakra.

4. Vírushiradóhttp://virushirado.hu

A 2F 2000 Kft által üzemeltetett honlap, rengeteg hasznos információval. Nézzük,

"Míg néhány évvel ezelőtt a számítógépes vírusokról még csak szűk "szakmai" körökben lehetett hallani, néhány világméretű vírustámadás (Melissa, I love you, Nimda...) egyszerűen bebizonyította, hogy ez ma már nem csupán az IT szakembereket foglalkoztató probléma. Az otthoni felhasználóktól kezdve a munkahelyeket működtető cégvezetőkig, közös érdekünk, hogy számítógépeinket ne érhesse támadás. Mindenképpen szükséges tehát a megelőzés.

Ma már bátran kijelenthetjük:

Minden számítógép felhasználónak rendelkeznie kell valamilyen vírusvédelmi megoldással.

Hiszen az adatvesztés, a pénzben csak nehezen felbecsülhető adatok értéke, a károk helyreállításának költsége valamint a helyreállítás ideje alatt kieső munkaidő, mind-mind komoly károkat okozhatnak akár egy kisebb cég életében is.

Kiknek készült tehát a Vírus Híradó?

Cégvezetőknek, magánfelhasználóknak és szakembereknek,

egyszóval Mindenkinek, aki érdeklődik a vírusok és megelőzésük iránt.
-Aki tervezi valamilyen vírusvédelmi megoldás megvalósítását.
-Aki gyanakszik valamilyen konkrét vírustámadásra.
-Aki naprakész, friss híreket szeretne a vírustámadásokról.
-Aki magyar nyelven szeretne olvasni vírusleírásokat.
-Aki többet szeretne tudni erről a napjainkban oly fontos problémáról."

Ha kedvet kaptunk, nézzünk körül az oldalakon, akkor is, ha éppen nincsen semmi IT biztonsággal kapcsolatos bajunk. Rengeteg hasznos ötletet kaphatunk, és jó, ha tudjuk, honnan milyen segítséget várhatunk, ha mégis megtörténik a baj!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten