BOGGLE - a párperces szójáték
2015/02/18 15:23
6018 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ha maradt néhány szabad perc a tanóra végén, jó alkalom lehet egy kis játékra. Cikkünkben egy szójátékot ajánlunk, mely az óra bármely szakaszában bátran bevethető. Motiválja, inspirálja a tanulókat, felfrissíti a gondolatokat, fejleszti a logikát, bővíti a szókincset és a helyesírásra is jótékony hatással lehet. Ez a játék a boggle.

Mi az a BOGGLE?

A boggle tulajdonképpen egy 16 dobókockából álló játék, ahol az oldallapokon nem számok, hanem betűk szerepelnek. A kockák összekeverés után egy dobozba kerülnek, ahol 4x4-es alakzatban rendeződnek el. Ekkor minden kockának egy oldala látszik, tehát összesen 16 véletlenszerű betű jelenik meg. A feladat az, hogy megadott időre (3 perc, homokórával mérve) minél több értelmes szót tudjanak a játékosok felírni egy papírlapra. A szavak minimum három betű hosszúak kell legyenek és az egymást követő betűknek a táblán érintkezniük kell vízszintesen vagy átlósan. Az idő lejárta után kezdődhet a pontozás. A szavak betűhossz alapján különböző értéknek felelnek meg. A játékosok felolvassák a szavakat, ha ugyanaz a szó szerepel, az a szó már nem ér pontot, ekkor mindketten lehúzzák a listájukról.

BOGGLE-változatok

A játék többféleképpen játszható. A 4x4-es tábla bővíthető, játszhatjuk 5x5 vagy 6x6-os formában is. A pontozást vagy az időt is csoporthoz igazíthatjuk.

A nagyon elszántak készíthetnek saját betűdobókocka-készletet, színes kartonból kivágva igazán tartós játék lesz belőle. Dobókockasablont a képre kattintva tudtok letölteni.

boggle_kocka_letoltheto_converted Letölthető dobókockasablon

BOGGLE az iskolában

Ha esetleg nincs kéznél boggle betűkockakészlet, akkor sem kell búslakodnunk, hiszen ha rajzolunk egy 4x4-es osztású négyzetrácsot, és megtöltjük betűkkel, könnyen játszhatunk boggle-t.

A betűket kihúzhatjuk, kisorsolhatjuk, vagy a tanár és a tanulók közösen megtölthetik betűkkel a táblát. Egy stopper, és máris indulhat a játék.

A szókereső játékot minden iskolás korosztály számára jó szívvel ajánljuk, különösen hasznos lehet idegennyelv-órákon is.

A szavak pontozása hagyományosan a következő:

3 betűs1 pont
4 betűs1 pont
5 betűs2 pont
6 betűs3 pont
7 betűs5 pont
8 (vagy annál több) betűs9 pont
Pontozás

Nyomtatható sablonok:

boggle_sablon_letoltheto1_converted Letöltésért kattints a képre!

boggle_sablon_letoltheto2_converted Letöltésért kattints a képre!

boggle_sablon_letoltheto3_converted Letöltésért kattints a képre!

A sablonok eredeti, angol nyelvű változatai a www.teacherspayteachers.com weboldalon találhatók.

Siska Csilla cikke

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten