Bonyolódik a folyamat - Mi az a Bolognai Folyamat?
Érsek Dóra
2007/11/28 18:09
1636 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ha valamit érdemes tudni a továbbtanulás kapcsán, mindamellett természetesen, hogy átlásd, és tisztában legyél a felvételi eljárással és annak mentével, az, hogy mit is jelent a Bolognai folyamat. Mert biztosan hallottál már róla, s ha majd sikerrel veszed a felvételi akadályokat, örülni fogsz, hogy már tisztában vagy a témával kapcsolatosan néhány alapvető fogalommal.

A téma ismertetését kezdjük talán azzal, hogy a Bolognai folyamatot elindító nyilatkozatot 1999-ben írták alá az Európai Unió tagállamai, amely konkrét célokat és elképzeléseket fogalmazott meg az Unió tagállamainak felsőoktatási rendszereinek történő összehangolására. A Bolognai folyamat legfontosabb eleme az Európai Felsőoktatási Térség megteremtése, amely egy többciklusú képzési rendszeren alapul. Ez a képzési rendszer három szintből, az alap-, a masters-, és a doktori szintből épül fel, ezzel könnyedén átláthatóvá válik a tagállamok oktatási és képzési rendszere, elismerhetőbbé válnak a diplomák Unió szerte.  A nyilatkozatot akkoriban Magyarország mellett még 28 ország írta alá, mára már a nyilatkozathoz tartozó országok számra negyven fölé emelkedett. Összefoglalva a Nyilatkozat legfontosabb célkitűzéseit, az alábbiakról beszélhetünk a folyamat értelmezésének esetében: 

  • könnyen érthető és összehasonlítható képzési rendszer kialakítása (pl. egységes oklevélmelléklet bevezetése által), 
  • két fő, egymásra épülő képzési szakaszon (ún. cikluson) alapuló képzési rendszer bevezetése, amelyben már az első ciklusban (alapképzés) szerzett fokozat szakképzettséget nyújt a munkaerőpiacon történő elhelyezkedéshez, továbbá szükséges feltétele a második képzési ciklusba (mesterképzésbe) történő belépésnek, 
  • egységes kreditátviteli rendszer kialakítása, 
  • a széleskörű oktatói, kutatói, hallgatói mobilitás elősegítése, 
  • együttműködés kialakítása az európai felsőoktatási minőségbiztosításban, 
  • a felsőoktatás európai dimenziójának támogatása, az Európai Unióval, Európával kapcsolatos ismeretanyagok megjelenítése az oktatásban.

Hazánk képzési rendszerét a Bolognai folyamatok által meghatározott reformlépések bevezetését megelőzően duális szerkezet jellemezte, ami az jelenti, jelentette, hogy 3-4 éves főiskolai és 4-5 éves egyetemi képzéseken vehettek részt a hallgatók. A többciklusú képzési rendszer során alapképzés 6-8 félévig tart, ez úgy mond a felsőoktatás főbejárata. A hallgatók többsége ezek után valószínűleg úgy dönt, hogy munkába áll valahol, aki pedig tovább kívánja folytatni tanulmányait, annak lehetőséget kínálnak a felsőoktatási intézmények 2-4 féléves mesterképzései. Ezen évek elvégzése után szintén munkába lehet állni, vagy továbbtanulni, s megszerezni a doktori címet. 

Ahogy te is látod, ennek a rendszernek az előnye az, hogy egymásra épülnek és ezért jól átjárhatók a különböző képzési rendszerek, amelyekre korábban csak nehezen vagy egyáltalán nem volt mód a duális rendszerben. Ebben az új rendszerben viszont megteremtődnek és létrejönnek azok a feltételek, amelyek közelebb viszik az Uniót ahhoz, hogy 2010-re létrejöhessen az egységes európai felsőoktatási térség, olyan formában, ahogy az Európai Unió azt korábban elképzelte. Arról nem is beszélve, hogy megszűnnek a határok az Unió tagállamaiban az oktatás tekintetében, vagyis a diákok, tanárok, szakemberek bátran vághatnak neki egy másik országnak, s folytathatják ott tanulmányaikat, munkáikat, hiszen a diplomák, végzettségek harmonizációja és európai szintű elismerése minderre megteremti a lehetőséget.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten