Borsod legsikeresebb iskolája
2012/11/05 12:33
2133 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Van egy kis község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egészen közel Miskolchoz, ez Hejőkeresztúr. Itt működik a IV. Béla Körzeti Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda, egy olyan intézmény, ahová szívesen jár tanár és diák. A titok nyitja a KIP.

Ez nem egy hagyományos általános iskola. Az intézmény a Miskolci Egyetem bázisiskolája, a Nemzeti Tankönyvkiadó mintaiskolája, a Magyar Vöröskereszt bázisintézménye, a H2O projekt vezető intézménye és Géniusz Tehetségpont is egyben.

Az itt tanuló diákok mintegy 67%-a hátrányos helyzetű, 52% pedig halmozottan hátrányos helyzetű. A diákok 8%-a állami gondozott. Mégis a hejőkeresztúri általános Iskola tanulói egytől egyig tovább tanulnak, 65 százalékuk pedig érettségit adó iskolában folytatja tanulmányait.

A siker a módszertani sokszínűségnek köszönhető, melyről Kovácsné Dr. Nagy Emese igazgatónő gondoskodik. Tíz éve, hogy bevezették a Komplex Instrukciós Programot, melyet a tanítási órák 20 %-ban alkalmaznak. Logikai és Táblajáték Programot alkalmaznak a matematika órák 20 %-ban és tanórán kívüli foglalkozásokon. Az osztályfőnöki órák és a projekttevékenységek a Generációk Közötti Párbeszéd Programhoz igazodnak. Ráadásul minden gyermek a neki megfelelő oktatásban és nevelésben részesül a tanítási órák 40 %-ban a Differenciált Tanulásszervezés Program keretében.

A Sulinet az Organic Communications Kft. jóvoltából ellátogatott Hejőkeresztúrra, hogy megnézze, hogy is működik mindez a gyakorlatban.

A település honlapján sok hasznos információt találunk az iskola programjairól, jó gyakorlatairól. 

A H2O Programról bővebben. 

Környezettanulmány a hejőkeresztúri IV. Béla Körzeti Általános Iskolában.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten