Broadband routerek I.
2004/07/11 20:45
1105 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egyre elterjedtebb a szélessávú internetkapcsolat: ADSL, kábeltelevíziós, rádiós hálózat a leggyakoribb. Közös jellemzőjük, hogy cserébe egy-két kisebb kényelmetlenségért azonos áron egy bérelt vonali összeköttetésnél bizonyos paraméterek tekintetében akár jobb eredményt is kaphatunk. Hogy ezt a kapcsolatot egynél több géppel is használni tudjuk, nos ehhez nyilván router kell, de nem mindegy, hogy milyen és mennyiért: nézzük meg az erre a célra kitalált broadband routerek tulajdonságait!

A bérelt vonalak és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatási szerződések nagy előnye, hogy magas rendelkezésre állást, garantált fix, mindkét irányba azonos sebességet biztosítanak a felhasználónak, és bármilyen protokollt továbbíthatunk, mivel csak egy fizikai rétegbeli közeget kapunk, azaz egy vonalat bérlünk. A szélessávú internet kapcsolat többnyire változó, és különböző értékeken maximált le illetve feltöltési sebességet nyújt, az internethez, azaz az internet szolgáltató céghez csatlakoztat bennünket, nem pedig egy másik félhez, és csak TCP/IP illetve UDP és egyéb, az IP-hez kötődő protokollokat használhatunk. Egy komolyabb router tudásának csak nagyon kis részét használnánk ki, ha ezt a kapcsolatot több gép számára szeretnénk megosztani, így a gyártók felismerve ezt a piacot, az otthoni hálózatok igényit maximálisan kiszolgálni igyekvő, minden-egyben eszközökkel árasztanak el bennünket, az ún. broadband routerekkel. Ezek pontosan azt tudják, ami a megosztáshoz kell, megfejelve néhány extra funkcióval, amit a következőkben szeretnék bemutatni.

Minden broadband router rendelkezik az alábbi jellemzőkkel:

1. WAN port: Lehet ethernet és /vagy soros csatlakozó. Az ethernet portra rendszerint kábelmodemet, vagy ADSL interface-t tehetünk, a sorosra pedig hagyományos kapcsolt telefonvonali modemet vagy ISDN interface-t. Ez a routerünk kijárata az internet felé.

2. LAN port: Ethernet port, legalább 1 db. Többnyire vezetékes, de létezik olyan amelyik vezeték nélküli, vagy a kettő kombinációja. A legtöbb típus 4 vagy 8 db lan porttal rendelkezik, amelyeket egy belső, 10/100 Mbps sebességű switch köt össze, így nem kell külön switchet vagy hubot használnunk.

3. Címfordító mechanizmus (NAT): A NAT segítségével az ún. belsőhálózati IP címtartomány címeit a külső, WAN porthoz rendelt IP címre fordítja, ezáltal lehetővé teszi, hogy több eszköz is ugyanazt az IP címet használja.

4. Web interface: A konfigurálást rendszerint egy böngészőprogramból tudjuk elvégezni.
Extra funkciók, amelyeket nem minden routerben találunk meg:
5. DHCP szerver: Automatikusan osztja az IP címeket egy belsőhálózati IP tartományból a rákötött gépeknek

6. Port forwarding: Megadhatjuk, hogy a WAN interface IP címének adott portját melyik belső IP cím melyik portjára továbbítsa.

7. Port filtering: a forgalmat szűrhetjük adott portszámra.

8. Packet filtering: adott típusú csomagok szűrése
9. Dinamukus DNS: Képes a WAN port IP címét dinamikus DNS szolgáltatónál automatikusan bejegyezni. Pl. lehet egy dynip.com vagy no-ip.com végződésű neve routerünknek is, így azt mindig el tudjuk érni távolról, akkor is, ha a szolgáltató megváltoztatja az IP címet, amint az a legtöbb lakossági ADSL szolgáltatásnál max. 24 óránként meg is történik.

10. DMZ kezelése: a router tűzfala is tud egy DMZ zónát kezelni, ide olyan eszközt tehetünk, amelyet elérhetővé kívánunk tenni mások számára is, de el kívánjuk választani a belső hálózattól.

11. Wireless Access Point: Vezetéknélküli elérési pontként is működhet, jellemzően 802.11 a/b/g üzemmódban. Igen kényelmes, ha így egy csapásra azt is megoldjuk, hogy nem kell összevissza kábelezni a lakásunkat.

12. Nyomtatószerver: A párhuzamos portra ráköthetjük otthoni nyomtatónkat, így több géppel is kényelmesen használhatjuk.

Vegezetül felsorolunk néhány gyártót, amelyek ilyen routereket készítenek:

SMC, D-Link, Draytek, Alcatel, 3Com, Cisco

Egy következő cikkben megnézzük, hogyan is lehet beállítani egy ilyen eszközt.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten