Bronzkori cölöpváros
2002/04/02 00:00
1060 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A dél-olaszországi Campaniában, a Sarno folyó völgyében kivételes jelentőségű leletekre bukkantak egy szennyvíz-tisztító építése során. Poggiomarino közelében egy miniatűr Velence rejtőzött a föld alatt. Egyre több antik tárgyat forgattak ki a gépek, ezért félbeszakították az építést és átadták a terepet a régészeknek, akik egy körülbelül kétezer lakosú település maradványait találták meg. A bronzkor kellős közepén, 3500 évvel ezelőtt jött létre egy tízhektáros területen, aprócska szigeteken, amelyeket mesterséges csatornák vettek körül.

Miniatűr Velence

Kr.e. VI. századig állt fenn, akkor egy rettenetes árvíz és sárlavina eltemette. A túlélők a tengerpart felé menekültek, és valószínűleg részük volt Pompei alapításában. A Vezúv által elpusztított város legrégibb maradványai ugyanis éppen ebből a korból származnak. A bronzkor szakértői kivételes értékűnek tekintik a felfedezést, mivel Campaniában eddig találtak több, ebből a korból eredő temetkezési helyet, települést viszont egyet sem.

De a poggiomarinói leletek azért is értékesek, mert a facölöpös építkezési módra eddig csak a Pó völgyében találtak példát. Most kiderült, hogy a campaniai mesterek előbbre tartottak. E területen a bronzkorban hatalmas mocsár volt. Az ott lakóknak nem volt könnyű dolguk, a biztonságos otthon megteremtéséhez tudásra, leleményre, kemény munkára volt szükségük. Minden kunyhó egy-egy külön kis szigeten épült fel. A szigetek részben mesterségesek voltak, feltöltötték, elegyengették a talajt, mielőtt ráépítkeztek. A cölöpös házak közé tölgyfarönkökből védőgátakat emeltek. A kis szigeteket csatornák vették körül, amelyek egyben közlekedési utak is voltak. A régészek megtalálták azoknak a hidaknak a maradványait, amelyek a kunyhókat kötötték össze a kis kikötőkkel.

Az itt lakók fő foglalkozása a bronz megmunkálása volt, fibulák tucatjai, valamint mintáik árulkodnak erről. Ékszereket készítettek borostyánból is. A Sarnón keresztül találtak utat a tengerhez, és cserekereskedelmet folytattak a görögökkel. Megtalált kerámiák árulkodnak erről. Sajnos a településnek csak egy része menthető meg, a szennyvíztisztítót továbbra is ott akarják megépíteni. A végső szót azonban az illetékesek még nem mondták ki, így a régészek még reménykednek. A mozdítható leletek, mindenesetre múzeumba kerülnek.

(gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten