Bunda séma nélkül
2004/04/08 19:41
1348 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ferenciek tere, Budapest. Egy reklámtábla szólít meg egy kapualjból: "Szűcsbolt az udvarban". Mivel is foglalkozik a szűcs? A tímárhoz hasonlít a munkája? Tihanyi László szűcsmestertől mindent megtudhatunk erről a szakmáról, amihez szerinte három alaptulajdonság elengedhetetlen: türelem, kézügyesség, és kreativitás.

Gyermekkorom óta vagyok ebben a szakmában. Az apám is szűcs volt, és ha így nézzük, a családunk több generáción keresztül ezzel a szakmával foglalkozik, hiszen a fiam is szűcsnek készül. Tulajdonképpen néhány dolgot leszámítva a szűcsműhely: manufaktúra. Ugyanúgy működik, mint százötven éve. Bár vannak újfajta gépek, azért továbbra is a kézimunkán van a hangsúly. Sokféle állat szőrméje megtalálható boltunkban. Ezeket az állatokat általában már direkt "prémre tenyésztik". Kivételt képez a nyúl, amely a vágóhídra megy, illetve van egy-két állat, amit vadásznak. Ilyen például a vörös róka, amely ahol elszaporodott, irtásra kerül, vagy a pézsma, amelyet szaporasága miatt irtanak. Ez utóbbi egyébként a gátakat teszi tönkre.

A prémeket, szőröket, bőröket tenyésztőktől és bőrkikészítőktől - azaz tímároktól - szerezzük be. Pontosabban fogalmazva a tenyésztőtől veszi a tímár, a tímártól pedig a szűcs. Tehát mi már nem veszünk nyersbőrt, csak olyat, ami előre ki van készítve. Elvileg mi is ki tudnánk készíteni, de ahhoz külön műhely kell, ami a városban megoldhatatlan. Ezek a műhelyek mindig vidéken, vagy legalábbis a külvárosban vannak. A megvásárolt, kikészített bőrből és szőrméből bundát, kucsmát, kabátot, kiegészítőket készítünk. Előre, vagy méret után, de akár a vevő által hozott anyagból is, ahogyan ő megálmodta, elképzelte.

Illetve nem csak elkészítjük ezeket a szőrme holmikat, de tisztítást és javítást is vállalunk. Néhány évtizeddel ezelőtt megpróbálták gyárakban, normában végeztetni a szűcsmunkát, de azt hiszem, ezt a munkát nem lehet normában csinálni. Egy kabát vagy egy bunda akár százhúsz bőrből is állhat, ekkor ebből mind a százhúsz más. Nem lehet mindegyiket hat és fél perc alatt elkészíteni. Mindegyik egyedi bánásmódot igényel. Három dolog fontos ehhez a szakmához: türelem, kézügyesség és kreativitás. Ahány munkát behoznak, az bizony annyiféle. Annyiféle szőrme, és annyiféle munka. Sokszor előfordul, hogy egyszerűen ki kell találni a dolgokat és nincs rá semmilyen séma.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten