Chemgeneration 1.0
Sulinet
2012/09/27 15:57
1673 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Magyar Kémikusok Egyesülete és a BASF Hungária Kft. „Chemgeneration Roadshow” évnyitó-programindító rendezvényének a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adott otthont.

chemgeneration_15

Fotók - Dobrik Rezső

A Chemgeneration.com internetes kémiai tudásbázis tavaly kezdte meg működését; a honlap látogatottsága már százezres nagyságrendű. Az oldal a Magyar Kémikusok Egyesülete és a BASF Hungária Kft. kezdeményezésére kilépett a virtuális térből a laboratóriumok világába. A „Chemgeneration Roadshow” országos programsorozat lényege, hogy felkeltse a pályaválasztás előtt álló középiskolás fiatalok érdeklődését a kémia iránt, és ezáltal biztosítsa az egyetemi és főiskolai utánpótlás magas szintű oktatását.

chemgeneration_09 A roadshow első állomása a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Szervetlen és Analitikai Tanszék labora volt, ahol a budapesti Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium tanulói próbálhattak ki néhány kísérletet.

chemgeneration_11 A rendezvényen beszédet mondott Joó Ferenc akadémikus, az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöke, aki arról beszélt, hogy a kémia nemcsak varázslatos tudomány, de egyben a civilizációs életünk feltétele is. A labormunka elengedhetetlen ahhoz, hogy a diákok igazán közel kerüljenek ehhez a tudományághoz és örömüket leljék a kémia varázslatos világában.

chemgeneration_07 Simonné Sarkadi Livia egyetemi tanár, az MKE elnöke elmondta, a Chemgeneration.com 2011-ben elnyerte az Év Honlapja címet oktatási kategóriában. Éppen ezért gondoltak a roadshow elindítására, hogy kilépve a virtuális térből testközelben mutathassák meg a kémia mindennapi és gyakorlati hasznát. A diákok érdeklődésének felkeltése sokat számít a későbbi pályaválasztás során is.

chemgeneration_03 Pokol György egyetemi tanár, BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának dékánja azt hangsúlyozta, milyen értékkel bír ma egy mérnöki diploma, mely nem csak munkaerő piaci szempontból bizonyulhat előnyös választásnak, de megfelelő megélhetést is kínál.

chemgeneration_02 Herbert Fisch, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója felemlegette saját egyetemista éveit, mert a BME épülete eszébe juttatta, milyen jó volt hallgatónak lenni. A szakember hangsúlyozta, hogy mindennek a világban a kémia az alapja, éppen ezért rendszeresen tart tájékoztatókat pályaválasztás előtt álló fiataloknak és bíztatja őket a tudományos pálya melletti döntésre. Herbert Fisch ennek ellenére elismerte, hogy a kémiának sajnos nem túl jó a megítélése, nem tartozik a legnépszerűbb tárgyak közé. A kezdeményezés célja így az is, hogy népszerűsítsék ezt a kicsit mostoha tudományágat.

chemgeneration_04 A roadshow mellett a Közlekedési Múzeumban működő Kölyök laborba is érdemes ellátogatni. Főleg a kisebbek számára lehet érdekes a kísérleteket, labormunkát bemutató foglalkozás.

chemgeneration_12 A tájékoztató után a gimnázium diákjai tesztelhették tudásukat és végezhettek kísérleteket Oláh Julianna, a BME munkatársa vezetésével. A kísérletek a mindennapi élethez kapcsolódtak. A diákok először azt tesztelhették, milyen sav-bázis tulajdonságokkal bírnak a mindennapokban általuk is fogyasztott vagy ismert anyagok. Kólát,savas ásványvizet, ecetet, citromlevet, fantát, sósavas tisztítószert, hideg zsíroldót és hipót ellenőriztek lakmuszpapírral, hogy megtudják, melyik folyadék mennyire savas, vagy éppen lúgos.

chemgeneration_06 A második kísérlet során fémek és savak reakcióját vizsgálták, végül pedig a hideg zsíroldó koncentrációját határozták meg. A tanárnő minden kísérlethez hozott példát a mindennapi életből, így a vízforraló vízkőtelenítése, vagy éppen fémek tisztítása. 

chemgeneration_01 A diákok között akadt, aki kémiából fakultált, vagy a természettudományok irányában kíván tovább tanulni, de akadt leendő testnevelés szakos tanuló is, aki nagyon szereti a kémiát, így szívesen jött el a bemutatóra.

chemgeneration_10 Ha szereted a kémiát, tapsold meg a cikket, vagy csak hallgasd meg a Chemical Brothers számát!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten