Címtár üzemeltetés II.
2004/06/09 15:03
748 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A felhasználói- és csoportfiókok bemutatása után következzenek az ezekkel kapcsolatos gyakorlati tudnivalók. Sok esetben kézikönyvszerűen, lépésről lépésre mutatjuk be a tennivalókat.

További műveletek a felhasználói fiókkal - Copy: a nyilvánvaló jelentése mellett ez az opció egy praktikus lehetőséget nyújt, nevezetesen azt, hogy egy mintafelhasználó elkészítése és az összes felhasználó közös jellemzőinek ebbe a mintára való beépítése után, a mintát másolva már csak az egyéni, specifikus jellemzőket kell megváltoztatnunk és így gyorsan tudunk új, részben hasonló beálításokkal felruházott felhasználókat létrehozni másolással.
- Reset password: a felhasználó jelszavát a rendszergazda nem láthatja, viszont ezzel az opcióval megváltoztathatja, azaz egy újat generálhat.
- Name Mappings (Névpárosítás; ez a fül csak egy megbízható kapcsolat (trust) jelenléte esetén érhető el) : Ez egy érdekes opció, ugyanis részben (az egyik füle) megegyezik a Published Certificates (Közzétett tanúsítványok) füllel, másrészt viszont tartalmazza a Kerberos Names (Kerberos-nevek) fület, amely panelen a megbízható, de nem Windows alapú Kerberos-tartományból származó fiókokat is hozzárendelése az aktuális felhasználói fiókhoz.
- Resultant Set of Policy (Eredő házirend): A Windows Server 2003 egyik új szolgáltatása az Eredő házirend (a Csoportházirend bővítménye), amellyel egyszerűbb a házirendek munkába állítása és a házirendekkel kapcsolatos hibakeresés is. A felhasználó és számítógépfiókokat ezzel a menüponttal egyszerűen kiválaszthatjuk a tervezési, vagy a naplózási folyamat alanyának.
A felhasználói fiókkal végezhető műveletek Nagyon fontos és régóta várt új lehetősége a felhasználókezelésnek a több objektum tulajdonságainak egyidejű kezelése (Properties On Multiple Objects), amely azt jelenti, hogy - a Windows NT4-gyel megegyezően, ám a Windows 2000 Serverrel szemben -, ha kijelölünk több felhasználói fiókot, akkor lehetőségünk van a jellemzőik közös beállítására. Nem minden jellemzőt állíthatunk be ily módon, de a legfontosabbakat igen. Ezenkívül egy kicsit furcsán is működik pl. a fiók hozzáféréssel kapcsolatos lehetőségek kiválasztása, hiszen minden fiókhozzáférési tulajdonság mellett két kijelölendő négyzet van, amelyből az elsőt csak azért kell bejelölni, hogy egyaltalán engedélyezzük a módosítást, míg a valódi beállítás a második oszlopban megjelenő fehér négyzet kijelölésével történhet meg. Kicsit furcsán, de működik a több objektum tulajdonságainak változtatása Csoport létrehozásának lépései- Ha a csoport leendő helyén (ami lehet a tartomány gyökere, vagy egy tároló vagy egy szervezeti egység is) kezdeményeztük a új csoport létrehozását, a baloldali panelt láthatjuk:
- A névadásnál a felhasználói fiókokhoz hasonlóan itt is megkülönböztethetjük a Windows 2000 előtti szerverek és ügyfelek által is használható csoportnevet az újabb típusú névtől.
- Ezután márcsak a panel alján a csoport hatókörét és a csoport típusát kell megadnunk a fentebb ismertetett lehetőségek és a szándékaink alapján.
Egy csoport létrehozása További műveletek a csoportokkal
A lenti ábrán jól látható, hogy a csoportokkal kevesebb műveletet, beállítást végezhetünk mint a felhasználói fiókokkal. A tulajdonságlap első fülén csoport alapadatait változtathatjuk meg illetve utólag az e-mail címét itt adhatjuk meg, emellett a konvertálási szabályoknak megfelelően változtathatjuk a csoport hatókörét. Lényeges még a Members (Tagok) és a Members of (A következők tagjai) fül, mert ezeken a helyeken a csoport tagsága illetve egy másik csoportba beágyazása változtatható meg.
A csoportok jellemzői Gál Tamás
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten