Csavard fel a szőnyeget!
2002/03/27 00:00
914 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Bulizni jó! Ezt évszázadok óta tudják az emberek, és ennek megfelelően évszázadok óta a világ minden pontján hatalmas partikat tartanak. Már írtunk arról, hogyan nézett ki egy római lakoma, de ahhoz, hogy a mulatozás régi szokásaival megismerkedjünk, nem kell sem időben, sem térben ennyire eltávolodnunk hazánktól.

Itt Magyarországon is nagyon jól tudták az emberek, hogy mi kell egy igazi mulatsághoz.

Mária Terézia 1740-1780-ig uralkodott mint Habsburg-császárnő és magyar királynő. Ebben az időben viszonylagos nyugalom és béke volt az országban. Így azok a nemesek, akik nem szerveztek felkeléseket, lázadásokat és nem vezettek szabadságharcokat, unatkoztak. Unatkoztak volna, ha nem rendeznek többnapos mulatságokat. De nem tétlenkedtek: olyan estéket szerveztek, amiken a királynő is gyakran megjelent.
Esterházy Miklós herceg nagy virtuóz volt e téren. Például 1775 augusztusában rendezett pompás ünnepet a királynő tiszteletére Eszterházán. Hogyan is nézett ki egy ilyen bál?
Az első nap délutánján négykor sétakocsikázni indult a társaság a kastély parkjában. Ott megtekinthették Diana, Fortuna és a Nap templomának hű mását. Este álarcosbálon vettek részt a vendégek, mind az 1400-an, a nagy kínai stílusban berendezett teremben.
A második napon újabb sétakocsikázás következett a parkban, ahová közben különböző meglepetéseket telepítettek. Az egyik úton 24-24 bódéból álló vásárt állítottak fel. Itt a vendégek leszálltak a kocsikból, alkudozhattak a sátrakban kapható arany, drágakő csecsebecsékre, ihattak, ehettek éppen úgy, mint egy igazi vásárban. Mikor kiszórakozták magukat, tovább hajtottak, egészen a következő kanyarig, ahol párizsi utcakép tárult fel. Volt ott bábszínház, utcai énekesnő, fogorvosi műhely, bohócok, zenészek és hely táncolni. Természetesen itt is tovább folyt a mulatozás. Majd este a vacsorán és a bálon is.
A következő nap vadászatra indult a társaság. El lehet képzelni a méreteket, a felfordulást, amikor 1400 ember elindul egy erdőbe vadászni. Ott valószínűleg kő-kövön nem maradt. Természetesen minden este hatalmas tűzijáték volt görögtűzzel és sok rakétával.

Nem egyszer volt Eszterházán mulatság. Például Anna napon is mindig volt legalább 600 vendég. Őket először is Amor és Venus színes, szélesvásznú bevonulásával kápráztatták el, majd kezdődhetett az igazi mulatozás.
A bálok nagy része álarcosbál volt. Olyan jelmezekben pompáztak a bulizók, ami alatt szinte lehetetlen volt felismerni viselőjüket. Ez azért volt praktikus, mert az összekeveredett házastársak bárkire hihették, hogy saját hitvesük, nem kellett tehát lelkiismeret furdalást érezniük. Azok voltak a szép idők! Persze főként azok élvezhették a mulatságokat igazán, akik nemesi származásúak voltak. Érdemes volt tehát grófi, hercegi vagy bárói családba születni!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten