Csökkenő számok
2012/06/21 08:00
1026 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Néhány napja készült el az az országos előrejelzés, mely azt vizsgálta, hogyan alakul az iskolai végzettség 2020-ig. A felmérést a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézete végezte. Az eredmény elgondolkodtató.

2011 után lassulást mutat az iskolázottság emelkedésének üteme, derült ki a felmérésből. Az EU nemcsak az iskolai végzettség alakulását kíséri figyelemmel, de komoly elvárásokat is támaszt ezzel kapcsolatban a tagországok felé. Magyarország vállalásában ennek megfelelően a következő szerepel: 10%-nál kevesebb lesz a 18-24 éves korosztályban azok aránya, akik csak általános iskolai végbizonyítvánnyal rendelkeznek, és nem rendelkeznek valamilyen szaktudással, szakmai képzettséggel. A 30-34 éves korosztályban pedig 30% fölé tervezi emelni azok számát, akik felsőfokú végzettséggel és szakképzettséggel rendelkeznek. Ennek mond ellent az a tény, mely szerint 2010-ben véget ért az a növekedés, mely a rendszerváltást követően jellemezte a középfokú- és a felsőfokú oktatást.

További növekedés mindössze annyiban várható, hogy felnő a most még hallgató és frissdiplomás generáció és átveszik a munkaerőpiacot az arányaiban alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező idősebb generációtól. Mégis lassulás látszik az iskolázottság növekedésében, mely részben a széles körű tanulási eredménytelenség számlájára írható. A felmérés előrejelzéseiből az is kiderül: a tankötelezettség lecsökkentése nem feltétlenül járna több szakmunkás tanulóval. Erre csak akkor van esély, ha az alap- és középfokú oktatásban a lemorzsolódás ugyanakkora marad, mint a 18 éves tankötelezettség esetében volt és nem akkora lesz, mint amit megfigyelhettünk a korábbi 16 éves tankötelezettség mellett. Az utóbbi esetben, ha tehát nő a lemorzsolódás a szakiskolában, és azok aránya, akik be sem jutnak középfokú iskolába, a középfokú szakképzettek száma és aránya csökkenhet is. Az államilag támogatott keretszámok csökkenése mellett a felsőoktatásban számolni kell azzal a ténnyel, hogy a külföldi egyetemek és főiskolák igen jelentős elszívó hatással bírnak. Forrás:  Modern Iskola.


Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten