Csomagoljunk! III.
2005/03/20 17:19
628 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Most a Debian csomagkezelő rendszerét, a dpkg-t mutatjuk be.

A disztribúciók közötti vallásháborúhoz hasonló jelenséggel találkozhatunk a csomagkezelők területén is. A hadviselő felek egyike az RPM-et támogató felhasználók, míg a másik oldalon a Debian rendszerének, a dpkg-nak feltétlen híveivel találkozhatunk. Természetesen mindkét tábor a saját igazát hajtogatja, a saját megoldását népszerűsíti, tény azonban, hogy a Debian igen magasszintű és kiforrott csomagkezelőjének vitathatatlan előnyei vannak a másikkal szemben. Az RPM-ről szóló cikkünkben már említettük, hogy sajnos a Red Hat Pacgake Manager nem vagy nem tökéletesen képes kezelni a csomagok közötti függőségeket (dependency). A dpkg ebben az élen jár, egy-egy csomag telepítése - különösen a rendkívül népszerű front-endeknek köszönhetően - még ismeretlen függőségek esetén is szinte gyerekjáték.A két rendszer közötti különbségek természetesen a csomagok eltérő formátumaival kezdődnek. A deb csomagok - nem meglepeő módon - .deb kiterjesztéssel végződnek. Ha belenézünk egy csomagba, akkor az RPM-hez hasonlóan a következőket láthatjuk: Más képet kapunk azonban, ha picit jobban megvizsgáljuk a csomag felépítését: A Debian könyvtárban található scriptek gondoskodnak arról, hogy a csomag telepítése illetve eltávolítása teljesen gördülékenyen történjen, ezen kívül találunk egy leírást a csomag funkciójáról, függőségeiről, és számos más tudnivalóról.

Egy deb csomaggal számtalan dolog történhet, ennek megfelelően többféle állapotban létezhet rendszerünkben:

- installed: telepített és szabályosan konfigurált
- not-installed: nem telepített
- half-installed: sikertelenül telepített vagy telepítés közben megszakadt metódus
- unpacked: telepített, de nem konfigurált
- half-configured: telepített, de nem szabályosan konfigurált
- config-files: eltávolított, de a konfigurációs file-ok még a rendszerben vannak.A csomagokkal történő munka során háromféle választásunk lehet: kijelöljük telepítésre (install), törlésre (deinstall), illetve teljes törlésre (purge), ez utóbbi esetén a csomaghoz tartozó konfigurációs file-ok is törlésre kerülnek. A csomag rendelkezhet hold és reinst-required jelzőkkel, első esetben a dpkg nem foglalkozik a csomaggal, utóbbi újratelepítés szükséges.

A csomagokkal történő munka elsősorban a dpkg parancs segítségével történhet, aktív rendszerben azonban főleg az APT-ot vagy a dselect-et használjuk. Mindkét eszköz segítségével gyorsan és hatékonyan dolgozhatunk több csomaggal, csomagcsoportokkal.

(folytatjuk)

Béres László
beres@bkf.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten