Csomagoljunk! - V.
2005/06/01 20:04
698 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Amikor csak tehetjük, igyekszünk elkerülni a csomagkezelők közvetlen használatát. Vannak segédprogramok, melyek előtétként viselkednek, ismerjük meg őket!

A csomagkezelők használata, legyenek akármilyen professzionálisak is, meglehetősen nehézkes feladat. Sok helyről, sokféle módon szerezhetjük be telepítendő csomagjainkat, azok között keresni, állapotukat lekérdezni sokszor macerás lehet. Munkánk megkönnyítésére születtek meg a csomagkezelő front-end alkalmazások, melyek közül most megismerünk néhányat. Debian alatt sok rendszergazda számára csenghet ismerősen az apt szó, nem véletlenül: az apt segítségével a csomagok telepítése, eltávolítása gyerekjáték. Az apt több összetevőből áll, lássunk néhány példát:apt-get install squid - e parancs telepíti a Squid alkalmazást. Amennyiben ehhez függőségek tartoznak, tehát valamilyen más csomag installálása is szükséges, felkínálja számunkra azt is apt-get remove squid - ezzel eltávolítjuk rendszerünkből az alkalmazást apt-cache search csomagneve - ha nem ismerjük pontosan a telepítendő alkalmazás nevét, vagy keresni szeretnénk a csomagok leírásában, használjuk ezt a parancsot apt-setup - az apt konfigurálásában segít bennünket, megadhatunk forrásokat, stb.

Másik ismert, kezdők számára ajánlott eszköz a dselect, mely menüs formában segít bennünket tájékozódni. Egy pillantással leolvashatjuk, melyik csomag milyen típusú, milyen szekcióba tartozik. A dselect A fenti kettő program .deb alapú rendszereken hasznos, de természetesen az RPM használói sem maradnak magukra. A Fedora disztribúció használja előszeretettel a yum front-endet, amely nagyban hasonlít az apt-hoz, igaz, kicsit másképp működik. Használata nem bonyolult:

  • yum install squid - telepíti a Squid-ot annak függőségeivel együtt
  • yum remove squid - eltávolítja a Squid-ot
  • yum check-update - elérhető frissítéseket keres
  • yum update - telepíti a frissítéseket
  • yum search xyz - keres az elérhető csomagok között

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten