Csont-porc preparátumok készítése
Nádori Gergely
2006/06/21 16:11
2620 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az iskolai oktatásban ritkán van lehetőség olyan vizsgálatok elvégzésére, amik több hetet, akár pár hónapot vesznek igénybe. Pedig a biológiai vizsgálatok jelentős része ilyen. Ezért mutatunk be egy olyan eljárást, ami több hónapon át is eltarthat, viszont nagyon látványos eredményekhez vezet. Szakkörön, fakultáción érdemes megcsinálni.

A csont-porc festéssel olyan preparátumot készíthetünk, melynek csontjai vörös, porcai kék színűek, az izmok pedig átlátszóak. A preparátumokat akár az idők végezetéig is tárolhatrjuk glicerinben. Valahogy így néz ki a a végeredmény: A preparátumhoz olyan állatot válasszunk, aminek van csontváza és lehetőleg minél fiatalabbat. Az idős állatok szövetei már kevesebb vizet tartalmaznak és ezért nem is derülnek át olyan szépen. Külön érdekes embriókat vizsgálni, mivel azokon láthatóvá tehető a csontosodás folyamata. Fontos szempont az állat mérete is, ha túl nagy, akkor nem derülnek át az izmok kellőképpen, ezért veréb méretnél nagyobb állattal nem érdemes próbálkozni.
Az elölt/elhullottt állatot először fixálni kell, erre a legalkamasabb a 4-7%-os formalin. Fontos, hogy a hasüregbe is fecskendezzünk a formalinból, ebben az oldatban 7-10 napot töltsön a preparátum.
A fixálás után 2 napon át folyó vízzel mossuk ki.
Ezután ammóniás etanolban (70%-os etanol 100 ml-ében 10 csepp ammónium-hidroxid) hagyjuk két napig.
Ezt követi a porcfestés alciánkék oldatban. (Az alciánkék oldat összetétele: 10 mg alciánkék, 80 ml 90%-os etanol, 20 ml jégecet.)
Ezután két napot tölt 96%-os etanolban, majd egy leszálló alkoholsor következik, a preparátumot egy-egy napig hagyjuk 70, 50 majd 30%-os alkoholban, végül desztillált vízben.
Ezt követi a csontfestés alizarin-vörössel két napon át. (Az alizarin-vörös oldat úgy készül, hogy 2%-os KOH oldatba annyi alizarin-vörös festéket adunk, amíg az oldat bíborvörös nem lesz, akár egy jó burgundi bor.)
Ezután 5%-os KOH oldatban differenciáljuk 2-3 napig, vagy amíg az oldat színes nem lesz.
Ezt követi a víztelenítés felszálló glicerinsorban. A preparátum egy-egy hetet tölt 40, 60, 80 majd 87%-os glicerinben. Az első két oldat tartalmazhat 1-2% KOH-t.
Kész is vagyunk, íme néhány elkészült preparátum: Csirkeembrió Csirkeembrió Naposcsibe Egér Az eljárás összefoglalása:
Fixálás (4-7% formalin) 10 nap
Kimosás folyóvízben 2 nap
70%-os ammóniás etanol 2 nap
Porcfestés alciánkék oldattal 2 nap
DIfferenciálás 96%-os etanolban 2 nap
70%-os etanol 1 nap
50%-os etanol 1 nap
30%-os etanol 1 nap
Desztillált víz 1 nap
Csontfestés alizarin-vörös oldattal 2 nap
Differenciálás 4%-os KOH oldatban 2 nap
40%-os glicerin (1% KOH) 7 nap
60% glicerin (1% KOH) 7nap
80% glicerin 7nap
87%-os glicerin 7napAz elkészült preparátumot 87%-os glicerinben tárolhatjuk, vizsgálhatjuk sztereomikroszkóp alatt is. Köszönet Dr. Csikós Györgynek az ELTE Összehasonlító Állatszervezettani Tanszéke tanárának nagylelkű segítségéért, mely nélkül ez a cikk nem jöhetett volna létre.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten