Csörgedező pannon források...
Farkas Judit
2007/10/31 13:07
2129 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A tündérek nyomában... folytatás Tündérünk, sárkányunk, boszorkányunk, törpénk, óriásunk és varázslónk akad, de trollokkal, orkokkal, hobbitokkal nemigen találkozunk. Van azonban helyette ördögfióka, garabonciás, lúdvérc és táltos.

Ent, "akivel" egy erdei sétán is találkozhatsz

Tolkien meséi nyomán a magyar olvasó sok, számára idegen teremtménnyel ismerkedhetett meg. A hiba nem a készülékben, de nem is a nézőben van: az indogermán kultúrák körében élő mesés és mitikus lények joggal lehetnek különösek a számunkra. Igaz, tündérünk, sárkányunk, boszorkányunk, elvétve törpénk, óriásunk és varázslónk akad, azonban trollokkal, orkokkal, hobbitokkal nemigen találkozunk. Ahogy persze náluk sem elterjedtek az ördögfiókák, garabonciások, lúdvércek és táltosok.

Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében - vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorsát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és a szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, mikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündék, féltündék, az ősi Nyugatfölde erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdő öregjei fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak. (Göncz Árpád)

Tolkien meséi nyomán a magyar olvasó sok, számára idegen teremtménnyel ismerkedhetett meg. A hiba nem a készülékben, de nem is a nézőben van: az indogermán kultúrák körében élő mesés és mitikus lények joggal lehetnek különösek a számunkra. Igaz, tündérünk, sárkányunk, boszorkányunk, elvétve törpénk, óriásunk és varázslónk akad, azonban trollokkal, orkokkal, hobbitokkal nemigen találkozunk. Ahogy persze náluk sem elterjedtek az ördögfiókák, garabonciások, lúdvércek és táltosok.

Gollam, Pannonföldén találkozhatunk-e vele?

Lássuk tehát, hogy milyen hősök színesítik a mi Középföldénket! Máris le kell azonban szögeznünk: a magyar hiedelemvilág nem igazán gazdag a mitikus természetfeletti lényekben. Számos néprajzkutató kereste ennek a hiánynak az okát, amiről Dömötör Tekla így ír A magyar nép hiedelemvilága c. könyvében:

"Ez az ok feltehetőleg főleg történeti. A pogány magyarság régi istenvilágát, szellemvilágát felcserélte a keresztény istenvilággal. A nép még feltehetőleg őrizte egy ideig emléküket. Minthogy azonban a környező népek kizárólag indoeurópai nyelveket beszélő népek, ezeknek mitikus lényei feltehetőleg jelentősen különböztek a magyar nép természetfölötti lényeitől, s így a régi magyar képzetek nem kaptak további tápot, megerősítést."

S már csak egy utolsó kis útravaló, mielőtt belépnénk meselényeink képzeletbeli panoptikumába! "Itt meg kell említenünk még egy kérdést - folytatja Dömötör Tekla -, amely nem magyar sajátság, hanem egész Európában hasonló: a mesék szereplőit és a néphit mitikus alakjait egy és ugyanazon szóval jelölik, de tulajdonságaik, funkcióik és valóságértékük nem azonosak."Lássuk tehát, hogy milyen hősök színesítik a mi Középföldénket! Máris le kell azonban szögeznünk: a magyar hiedelemvilág nem igazán gazdag a mitikus természetfeletti lényekben.

Számos néprajzkutató kereste ennek a hiánynak az okát, amiről Dömötör Tekla így ír A magyar nép hiedelemvilága c. könyvében:"Ez az ok feltehetőleg főleg történeti. A pogány magyarság régi istenvilágát, szellemvilágát felcserélte a keresztény istenvilággal. A nép még feltehetőleg őrizte egy ideig emléküket. Minthogy azonban a környező népek kizárólag indoeurópai nyelveket beszélő népek, ezeknek mitikus lényei feltehetőleg jelentősen különböztek a magyar nép természetfölötti lényeitől, s így a régi magyar képzetek nem kaptak további tápot, megerősítést."

Tolkien sárkánya, neki van pannon párja

Ugyanis míg a mesehősök létüket a meséknek köszönhetik, s bennük legfeljebb csak a gyerekek hisznek, addig a mitikus (mondai) hősök hiedelemvilágunk valósnak hitt teremtményei. S akkor még nem beszéltünk mese- és mondavilágunk tősgyökeres kétlaki lényeiről! Ilyen "kettős" lény például a táltos, aki meséinkben ló, mondáinkban azonban bölcs ember, varázsló képében jelenik meg.
Tarisznyánk tele tudással, így most már semmi akadálya, hogy egy kis sétát tegyünk Pannonfölde különös lényei között!

Különös, hogy ebben a mesevilágban, ahol oly ékesen virágoznak a lovagi erények, véletlenül sem találkozunk az emelkedett eszményeket hirdető kora középkori lovagvilág fonákjával, az eszmények máza alatt a könyörtelen társadalmi tagozódással, elnyomással, nyomorral, létbizonytalansággal; ebben a külsőre feudálisnak tetsző világban jó is, rossz is vele születik a szereplőkkel, ott rejlik a szívük mélyén; a könyv személytelen szereplője a morál, az pedig kiben-kiben belső parancs. (Göncz Árpád)

Kalandor-könyvek honi kószáknak - A magyar "Gyűrűk ura"

A magyar mesék táltos paripája

Kalandos utazásra invitálunk téged, ki megjártad már Rohan végtelen síkját, Fangorn erdeit, Mória ásító torkát és Völgyzugoly kristályos lankáit. Pihenj meg Vándor, s tedd félre Gyorsan és könnyen tündéül könyved, mert ezúttal éppen elegendő lesz magyar nyelvtudásod is...

Ősi idők homályába vész a dicső kor, s csak legendák őrzik az egykor virágzó Aranybirodalom nevét és egy népét, kik hajdan felkerekedtek, s a birodalmat maguk mögött hagyva északra indultak. Széllel nyargalt mezők végtelenje várta a hősöket, akik nem féltek az ismeretlentől, s a széles sík lett otthonuk. Ám meghasadt ekkor az ég boltozatja, és a felhők sebén át istenek ereszkedtek e világba.
Számtalan különös lény is érkezett velük, de a legkülönösebb mind közül az a hatalmas Fa volt, melynek gyökerei az alvilágot koszorúzták, szára a földi világunkban szökkent, s koronája közt fényességes csillagok tanyáztak.

S lőn neki hét ága, mely hét világ kapuja lett, s hőseink, az embernép élte veszélybe került lévén átjáró a túlsó világok között. Táltosok rendeltettek hát e kapuk őrzésére, emberek védelmére. Az óvatosság nem volt alaptalan, mert Aranybirodalom urai és mágusai igen rossz szemmel nézték az emberek születő új világát... Kalandos utazásra invitálunk téged, ki megjártad már Rohan végtelen síkját, Fangorn erdeit, Mória ásító torkát és Völgyzugoly kristályos lankáit. Pihenj meg Vándor, s tedd félre Gyorsan és könnyen tündéül könyved, mert ezúttal éppen elegendő lesz magyar nyelvtudásod is....

Varázsló, aki minden nép mesevilágában szerepel

Kidolgozottság és igényesség tekintetében mondhatni méltó honi követői a kelta és germán mondavilágot "megregényesítő" Tolkiennek. A mese és a hasonlóság azonban itt még nem ér véget: az irodalmi köntösbe bújtatott ősmagyar mitológia további regények, mint az idő közben elkészült Tündérösvénynek és a Háború művészetének is, hátteréül szolgál majd. Lebilincselő, kalandos történetek, melyeket nyári megjelenésük óta többen már a magyar "Gyűrűk uraként" emlegetnek. A könyvek külön érdekessége, hogy CD-melléklet is jár hozzájuk: a Kalandor-világ kis útikalauza.

Remélem, sikerült megbizseregtetnem vadászösztönöd, kedves honi Kósza, s nem sokat teketóriázol, hogy bejárd e távoli, mégis furcsán ismerős világot! Vérbeli ősmagyar fantasy-be csöppenhet az olvasó, aki felüti Szélesi Sándor és Fonyódi Tibor (fantasy-rajongóknak talán többet mond az Anthony Sheenard és a Harrison Fawcett név) Kalandor-könyveit. Háttérvilágában mind Szélesi Vadásznak vadásza, mind pedig Fonyódi Tibor Isten ostorai c. regénye a magyar mitológia és hitvilág hagyományaira épül. Hosszas előkészítő munka, mintegy kétévi kutatás áll a két regény mögött.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten