De Gaulle persona non grata volt Londonban
2001/11/29 00:00
1577 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
1966-ban a brit külügyminisztériumnak sikerült elérnie, hogy Charles De Gaulle francia köztársasági elnököt nemkívánatos személynek minősítsék a hastings-i csata 900. évfordulóján rendezett ünnepségeken - derül ki a Foreign Office most megnyitott archívumából. 1966 a francia-brit viszony egyik mélypontja volt. Párizs - és személy szerint De Gaulle - megakadályozta, hogy Nagy-Britanniát felvegyék a Közös Piacba, az Európai Unió elődjébe.

Az angol város polgármestere eredetileg szívesen látta volna a tábornokot, aki Londonból indította el a II. világháború idején a "Szabad Franciaország" ellenállási mozgalmat. És Hódító Vilmos normann herceg is a mai Franciaországból indult az 1066-os csatába, amelyet a középkori angol királyság születésének tekintenek. Csakhogy 1966 a francia-brit viszony egyik mélypontja volt. Párizs - és személy szerint De Gaulle - megakadályozta, hogy Nagy-Britanniát felvegyék a Közös Piacba, az Európai Unió elődjébe, ráadásul a tábornok-elnök kiléptette Franciaországot a NATO integrált katonai szervezetéből és a NATO-központnak is távoznia kellett Párizsból.

London ebben a kérdésben már akkor is szorosan felsorakozott Washington mögé, szemben a franciákkal. De Gaulle ellenérzésének persze megvoltak az okai: az ambiciózus tábornok soha nem bocsátotta meg a briteknek, hogy megakadályozták részvételét a jaltai és a potsdami konferencián, nem is beszélve arról a szörnyű sértésről, hogy Winston Churchill a háború után rendezéssel kapcsolatban azt javasolta Franklin D. Roosevelt amerikai elnöknek, hogy De Gaulle-t nevezzék ki Madagaszkár kormányzójának. Így esett, hogy 1966 októberében végül nem a francia elnököt, hanem de Broglie herceget, külügyi államtitkárt hívták csak meg.

A két ország viszonyára jellemző, hogy a The Times nyilvánosságra hozott egy jelentést, amelyet Harold Wilson akkori kormányfő rendelt meg Georges Pompidou miniszterelnök látogatása előtt. A "Nagy-Britannia a franciák szemével" című tanulmány szerint a francia "kemény, érzelem nélküli, önző" nép, amely ugyan csodálja az angol történelmet, de veszélyesnek tartja London Európa-ellenességét. A sors különös fintora, hogy ezeket a 35 évvel ezelőtti dokumentumokat aznap hozták nyilvánosságra, hogy Jacques Chirac francia elnök és Lionel Jospin kormányfő Londonba utazott a szokásos évi brit-francia csúcsra. (gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten