Diákvállalkozás - A Young Enterprise vállalatok működése I.
2004/07/29 06:41
489 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
E program során valódi tőkével, valódi termékekkel, valódi nyereséggel vagy veszteséggel működő igazi vállalatokat kell alakítanotok. Munkátokban gyakorlati szakemberek, tanácsadók segítenek benneteket.

Attól az időponttól, hogy kézhez vettétek ezt az útmutatót, két hét áll rendelkezésetekre, hogy megalakítsátok a vállalati csoportokat. Azt javasoljuk, hogy egy vállalatban legalább 8 és legfeljebb 15 diák tevékenykedjék. A csoportokat tetszőlegesen alakíthatjátok ki. Mindenki csak egy vállalatnak lehet a tagja! (Iskolátokban a YE program összekötő tanárának kell leadnotok az egy-egy vállalatban tevékenykedő diákok névsorát.) E döntéseteket, a vállalati tagságotokat később már nem lehet megváltoztatni. A választott vállalkozást év közben - a vállalat tanév végi végelszámolásáig - nem lehet elhagyni, nem lehet vállalatot cserélni. Ezért érdemes alaposan megfontolnotok, kikkel szeretnétek társulni vállalkozásotokban!

A vállalati csoportok megalakulása után következhet az érdemi munka. A csoportok találkoznak tanácsadóikkal, és megkezdik a vállalat hivatalos megalakítását. Határozzátok meg céljaitokat, vázoljátok fel üzleti terveteket! A céljaitokhoz legmegfelelőbben alakítsátok ki belső munkamegosztásotokat vezérigazgatót, titkárt, személyzeti, termelési - fejlesztési, kereskedelmi (marketing és értékesítési) és pénzügyi igazgatót választhattok. A megalakult vállalatok bejegyeztetik magukat az Alapítvány központjánál. A Young Enterprise Alapítvány egyrészt hivatalosan képviseli a vállalatokat külső szervezetek - állam, bank, ügyfelek, stb. - felé, más esetekben államként, állami hivatalként, hatóságként viselkedik a diákvállalatokkal szemben. Így például hozzá kell benyújtani a cégbejegyzést; ő végzi a számviteli ellenőrzést; tőle lehet - meghatározott feltételekkel - bankhitelt kérni; ő vet ki bírságot a szabálytalanul működő vállalkozásokra stb.

A vállalatalapítás folyamatában a vállalatok megkezdik alaptőkéjük összegyűjtését, értékpapírjaik árusítását. A vállalkozás alaptőkéje maximum 30 000 forint lehet. Az értékpapírok névértéke 100 forint. A részvényeket névértéken kell eladnotok! Egy értékpapírtulajdonos legfeljebb 10 részvényt vásárolhat, tehát legfeljebb 1 000 forinttal járulhat hozzá egy vállalat alaptőkéjéhez. (Ezzel az esetleges bukás anyagi kockázatát szeretnénk mérsékelni.) Minden, a vállalkozásban részt vevő diák legalább egy és legfeljebb tíz értékpapírt saját maga is megvásárol. Így nemcsak alkalmazott, hanem tulajdonos is lesz vállalatában.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten