Diákvállalkozás - A Young Enterprise vállalatok működése II.
2004/07/29 06:45
493 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Young Enterprise vállalatok tulajdonosi szerkezete leginkább a részvénytársaságokéhoz hasonlít.

A YE vállalati részvények névre szólóak, vagyis adni-venni nem lehet őket. E részvényeknek nincs tőzsdei forgalma, piaci árfolyama. Csak a részvényesek nyilvántartásában szereplő eredeti részvénytulajdonos kaphatja vissza a vállalat végelszámolásakor befektetett pénzét, és csak ő tarthat igényt a vállalat nyereségének rá jutó részére, az osztalékra. Alaposan meg kell fontolnotok, hány részvény eladására, mekkora alaptőke összegyűjtésére lesz szükségetek. Az összegyűjtött alaptőkéből kell befizetnetek a vállalat megalakulását követő négy héten belül az Alapítvány központjának a 4 000 Ft cégbejegyzési díjat, amit majd általános költségként fogtok számba venni. Az alaptőkéből tudtok induló anyagkészletet, szerszámokat, felszereléseket vásárolni.

Ne feledjétek, a részvényesek azt várják tőletek, hogy befektetett pénzük fejében osztalékot kapjanak. Minél több részvényt adtok el, annál több felé kell osztanotok a megtermelt nyereség osztalékfizetésre szánt részét. Azonban a túl alacsony alaptőke, a kevés készpénz akadályozhatja a folyamatos termelést, így csökkentheti az elérhető profit nagyságát. Azt javasoljuk, legalább 15 000 forint értékű alaptőkét gyűjtsetek össze! A munkához szükséges tőke összegyűjtése után kezdődhet a termelés és termékeitek illetve szolgáltató tevékenységetek értékesítése. Bár megalakuláskor a vállalat tagjai meghatározzák, melyek azok a tevékenységek, amiket végezni szeretnének, amikhez értenek, a vállalat profilja nem szigorúan kötött.

Egy vállalat sokféle tevékenységet folytathat, többfajta terméket gyárthat egy időben, és az év során bármikor belekezdhet új termék előállításába, vagy bármikor megszüntetheti egyik "üzletágát". Sőt, az okosan menedzselt vállalkozásban a résztvevők tudják, hogy más terméket vár tőlük a karácsonyi és mást a húsvéti piac. A vevőket újra és újra megnyerni és megtartani (esetleg országos és nemzetközi megmérettetéseken sikereket elérni) egyaránt nehéz feladat és csak átgondolt üzleti tervvel, jól felépített stratégiával, a termék (tevékenység) és a vállalat megjelenése (név, logo, arculat) közötti összhang megteremtésével lehet. Nem kell megijednetek a "termelés", "gyártás", "termék" kifejezésektől; nem kell itt világmegváltó találmányokra gondolni.

A Young Enterprise program őshazájában, Angliában gyártott YE-termékeknek szinte mindegyikét el tudjátok ti is készíteni, csak egy kevés kézügyesség és főleg egy csöpp fantázia szükséges hozzá! Elképzelhető, hogy valamely terméketekkel, szolgáltatásotokkal nem lesztek egyedül a Young Enterprise vállalatok piacán. Sebaj! Egy üzlet lendületét sokszor éppen a legyőzhető versenytársak adják meg. Ám itt is igaz a sportból ismert mondás: a versenytárs ellenfél, de nem ellenség!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten