Diákvállalkozás - A Young Enterprise vállalatok részvényesei
2004/07/29 06:56
481 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A vállalatalapítás folyamatában a vállalatok megkezdik alaptőkéjük összegyűjtését, értékpapírjaik árusítását. Az értékpapírok névértéke 100 forint. Egy értékpapírtulajdonos legfeljebb 10 részvényt vásárolhat. Alaposan meg kell fontolni azonban, hogy hány részvény eladására, mekkora alaptőke összegyűjtésére lesz szüksége a vállalatnak.

A Young Enterprise (YE) vállalatok tulajdonosi szerkezete leginkább a részvénytársaságokéhoz hasonlít. A részvénytársaság olyan gazdálkodó szervezet, amelynek a részvényesek a tulajdonosai. A részvény olyan értékpapír, mely birtokosát egyrészt a vállalat működésének befolyásolására (a társaság közgyűlésein való szavazásra), másrészt a nyereségből való részesedésre, osztalékra jogosítja fel. A részvénytulajdonos "korlátozott felelősséggel" tartozik a vállalat tevékenységéért és tartozásaiért. Ez azt jelenti, hogy a vállalat esetleges vesztesége esetén csak a részvényösszeg vész el, az egyéb, a vállalkozásba "be nem vitt" vagyont nem érinti a csőd.

A mi YE vállalataink "külső" részvényesei "nem szavazó" részvényesek. Nem tudnak nap mint nap részt venni a vállalati vagy igazgatótanácsi üléseken és formálisan sincs beleszólásuk a vállalat működésébe, így tulajdonosi jogaikat, akaratukat sem érvényesíthetik. Azonban az ő véleményüket, tanácsaikat is érdemes egy-egy fontos döntés előtt kikérnetek, meghallgatnotok. Ám a vállalat működéséért, az összegyűjtött részvénytőke hatékony felhasználásáért, megtérüléséért a vállalat tagjai, "belső" részvényesei: a diákok és választott igazgatóik felelősek.

Egy igazi részvénytársaság igazi részvényese általában nem akarja visszakapni befektetett pénzét, a részvény vételárát. Hosszútávú nyereségre kíván szert tenni a részvény megvásárlásával; azt reméli, hogy részvénye után évről évre magas osztalékot kap. A Young Enterprise részvényesei csak egy tanévig kell, hogy pénzüket befektessék: a vállalat végelszámolásakor nem csak osztalékot kapnak, hanem a részvény névértékét is visszafizeti nekik a vállalat. Mindezt ne feledjétek elmagyarázni azoknak, akik részvényvásárlásukkal támogatják vállalkozásotok működését!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten