Diákvállalkozás - Az indulás pénzügyei
2004/07/29 07:25
1014 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az igazi vállalkozásokhoz hasonlóan a diákvállalatotoknak is van adófizetési kötelezettsége. Pénzügyi vonzata van továbbá annak, hogy a tevékenységekhez minden bizonnyal szükség van különféle eszközökre, szerszámokra, felszerelésekre, valamint a munkák ellentételezésének is. A megalakulás során a bérek mértékét is meg kell állapítani.

Bérek, fizetések, jövedelmek

A bérek mértékét is meg kell állapítanotok. Munkátokért jogosan vártok anyagi elismerést, de ne feledjétek, hogy a bér egyben költség is, mely növeli terméketek, szolgáltatásotok árát. A fizetések formáját (hetibér, darabbér, ügynöki jutalék, stb.) és mértékét az igazgatótanács állapítja meg. A vállalati tagság részére azonban havonta mindenféleképpen kell bért fizetni. Az igazgatóság év közben takarékoskodhat is a bérekkel (de nem úgy, hogy egyáltalán nem fizettek bért!). Hogy mégse járjatok rosszul, a vállalati végelszámolás és osztalékfizetés előtt az igazgatóság év végi prémiumot is fizethet a dolgozóknak. Ne feledjétek: ti, mint a vállalkozás résztulajdonosai az összes részvényessel megegyezően osztalékot is kaptok a megtermelt nyereségből. A bérek lehetnek egységesek, de akár el is térhetnek az elvégzett munka, felelősség arányában. Ezt azonban célszerű a tagság egészével megvitatni és elfogadtatni.

Adózás

Az igazi vállalkozásokhoz hasonlóan a ti vállalatotoknak is lesz adófizetési kötelezettsége. Általános forgalmi adót az igazi piaci vállalkozásokhoz hasonlóan, az ÁFA mindenkori szabályai szerint kell számítanotok. (Erről a pénzügyi igazgatók részletesen a Segédletben olvashatnak.) ÁFA - fizetési kötelezettségeteket kétszer - a naptári év lezárását követően január elején és a vállalat zárómérlegének elkészítésekor - kell teljesíteni a YE Alapítványnak. Ugyanígy a naptári év és a tanév végén le kell adnotok ÁFA-s számláitokat a YE Alapítványnak. Nyereségadót csak a zárómérleg elkészítésekor, a gazdálkodási év egészének ismeretében kell befizetni az Alapítványnak. A nyereségadó az osztalékfizetés előtti eredmény 10 %-a.

Eszközök, felszerelések

Tevékenységetekhez minden bizonnyal szükségetek lesz különféle eszközökre, szerszámokra, felszerelésekre. Ennek egy részét legegyszerűbb megvásárolni. Ám nem érdemes mindent megvenni, hiszen a felhalmozott eszközök jelentős része nem használódik el a vállalkozás egy esztendeje alatt, és a végelszámoláskor csak gondot, sőt, anyagi terhet jelent vállalatotoknak. Sok, munkátokhoz szükséges eszköz túl drága lenne ahhoz, hogy beszerezzétek. Ezeket kölcsönözni kell, és használatukért bérleti díjat kell fizetni. A megfelelő eszközök megszerzésében tanácsadóitok, szüleitek bizonyára tudnak majd segíteni. Arra azonban ügyeljetek, hogy minden általatok használt gépnek, felszerelésnek, minden általatok igénybe vett szolgáltatásnak meg kell szabni - és ki kell fizetni - a vállalkozás által elfogadható díját.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten