Diákvállalkozás - Indulás: az alakuló közgyűlés
2004/07/29 07:10
523 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy igazi részvénytársaság közgyűlésén a részvénytulajdonosok részvényeik arányában szavazhatnak a társaság ügyeiről. A Young Enterprise vállalatok heti vállalati ülésein csak a vállalat tagjai hozhatnak döntéseket a vállalat ügyeiről.

Egy igazi részvénytársaság közgyűlésén a részvénytulajdonosok részvényeik arányában szavazhatnak a társaság ügyeiről. A YE vállalatok heti vállalati ülésein csak a vállalat tagjai hozhatnak döntéseket a vállalat ügyeiről. Minden tagnak egyenlő szavazata van, beosztásától és részvényeinek számától függetlenül. A következőkben leírt gondolatok, javaslatok sok segítséget nyújthatnak a napirendi pontok megválasztásában.

Az ülés bevezető részében el kell fogadnotok a vállalat nevét, és meg kell határoznotok tevékenységetek körét, termékeiteket. A következő feladat a vezérigazgató megválasztása. Próbáljátok meg elkerülni azt a hibát, hogy a legnépszerűbb vagy legajánlkozóbb diákot választjátok meg erre a posztra: keressétek meg az erre a feladatra legmegfelelőbb képességű személyt; azt, akinek a "vezetését" leginkább elfogadjátok, és aki a leginkább képes képviselni vállalatotokat nyilvános fórumokon. Innentől ne tanácsadótok, hanem a megválasztott vezérigazgató vezesse a vállalati üléseket. A vezérigazgató vezetésével tárgyaljátok meg a hátralévő napirendi pontokat, amelyek közül a következő a vállalati titkár megválasztása. Ha téged választanak meg titkárnak, készülj föl, hogy vezetned kell az ülés jegyzőkönyvét.

Ezután nevezzétek ki az igazgatókat

  • Pénzügyi
  • Marketing
  • Értékesítési
  • Személyzeti
  • Fejlesztési és
  • Termelési igazgatót célszerű választanotok.

A feladatokat ellátó személyek száma és a címek megnevezése tőletek - és persze a vállalat tevékenységétől - függ. Ha vállalatotok létszáma alacsony, egyes funkciókat összevonhattok. Így összevonható, rokon munkaterületek a marketing és az értékesítés, valamint a termelés és a fejlesztés területe, a titkár és a személyzeti igazgató funkciója. Ugyanakkor szükséges lehet néhány helyettes kinevezése is egyik vagy másik igazgató mellé; különösen sok adminisztratív teendője lesz a pénzügyi igazgatónak, így célszerű már most kinevezni mellé egy pénztárost vagy/és egy könyvelőt. Elképzelhető, hogy választott tevékenységetek más felelősöket kíván. Ekkor bátran válasszatok a vállalat profiljához inkább illő funkciókat. Ügyeljetek azonban arra, hogy az igazgatók száma ne legyen túl sok, mert ez befolyásolhatja a döntések hatékonyságát.

Előfordulhat, hogy egy gyors döntést hét közben kell meghozni, amihez a vezérigazgató összehívhatja az igazgatótanácsot vagy annak elérhető részét. A vállalat igazgatói az adott poszthoz tartozó feladatok felelősei. Ez nem azt jelenti, hogy minden, szakterületükhöz tartozó feladatot nekik kell elvégezniük; hanem azt, hogy nekik kell megszervezniük a munka elvégzését. Másrészt attól, hogy valakit társai megválasztottak pl. pénzügyi igazgatóvá, nem jelenti azt, hogy ne legyen a termelési igazgató beosztottja akkor, amikor a vállalatnak minden erejét új termékek előállítására kell fordítania, vagy akár az értékesítés segítője egy vásáron.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten