Diákvállalkozás - Indulás: az üzleti terv I.
2004/07/29 07:32
1734 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A sikeres üzlet alapja az előrelátás, a folyamatok tudatos megtervezése. Az üzleti terv végiggondolásával összefoglalhatók azok a szempontok, amelyek alapján elkezdhető és vezethető lesz a vállalkozás.

A sikeres üzlet alapja az előrelátás, a folyamatok tudatos megtervezése. Gondoljátok végig, hogyan alakítsátok ki üzleti terveteket. Ezáltal összefoglalhatjátok azokat a szempontokat, amelyek alapján megkezdhetitek és vezethetitek a vállalkozást. Üzleti terveteket írjátok le és ülésről ülésre, de legalább havonta egyszer ellenőrizzétek megvalósulását! Elemezzétek, mi az, ami sikeresen megvalósult, mi az, ami nem! Utóbbi esetben keressétek meg a sikertelenség okát! Innen már csak egy apró ugrás a hiba kiküszöbölése és a terv eredményes megvalósulása! Az üzleti tervnek tartalmaznia kell azokat a lépéseket, amelyek elindítják a vállalkozást.

Ehhez a következő kérdésekre kell választ találnotok

  • Milyen tevékenységre épül vállalkozásotok?
  • Ki fogja vezetni a vállalkozást?
  • Hogyan épül fel a vállalat szervezete?
  • Milyen termékeket, illetve szolgáltatásokat kínál, mivel kereskedik a vállalat?
  • Ki fogja megvenni a termékeket vagy szolgáltatásokat?
  • Mennyi pénzre lesz szükség? Honnan fog ez rendelkezésetekre állni?

Amikor létrejön egy új vállalat, a tulajdonosok által befektetett pénzösszegeken felül szükség lehet más pénzügyi támogatásra is. Rendszerezni és dokumentálni kell, miért, milyen üzleti elképzelésetekhez reméltek segítséget, anyagi hozzájárulást, amikor leendő befektetőkhöz és hitelezőkhöz - esetleg lehetséges támogatókhoz - fordultok. Az üzleti terv elképzeléseitek tömör, általában írott változata. Az írott üzleti terv nem csak az esetleges hitelkérelmeteknek lehet alapja, de a vállalatról készítendő tájékoztató vagy reklámanyagoknak is. Később kiindulásul szolgálhat a végelszámoláskor készítendő írásbeli és szóbeli beszámolók elkészítéséhez is.

A javasolt vállalkozás

Először adjátok meg a vállalat nevét és a javasolt főbb tevékenységeket. Tűzzétek ki a rövid- és hosszútávú célokat, jelöljétek meg a vállalat vagyonának forrásait.

Termékek és szolgáltatások

Készítsetek listát a termék(ek)ről és szolgáltatás(ok)ról, valamint az értékesítés különleges és lényeges pontjairól. Végezzétek el a termék költségszámításait és a fedezeti számításokat, vagyis próbáljátok kiszámolni, milyen áron érdemes eladni a terméketeket ahhoz, hogy ne legyen veszteséges, illetve azt, az adott áron hány terméket kell eladnotok ahhoz, hogy a nyersanyagokba, eszközökbe és munkaerőbe fektetett pénzetek megtérüljön. Röviden ismertessétek a gyártási folyamatokat. Írjatok a termékek és szolgáltatások jövőjéről is (meddig érdemes piacon tartani, hogyan lehet továbbfejleszteni). Rögzítsétek a szükséges eszközök listáját, tervezzétek meg a vállalkozás munkaerőigényét, határozzátok meg a szükséges beszállítókat illetve bedolgozókat. Biztosítsátok a szükséges szakértelmet, szaktudást. Írjátok le, hogyan biztosítjátok és hogyan ellenőrzitek terméketek jó minőségét.

Piac és stratégia

Írjátok le, milyen vevőkörre számítotok, valamint röviden vázoljátok fel piackutatási módszereiteket. Készüljön marketingterv, mely meghatározza, kikhez és milyen módon jut el terméketek, mely eszközök segítik terméketek piacra jutását és eladhatóságát. Törekedjetek egységes piaci stratégia kialakítására és megvalósítására.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten