Diákvállalkozás - Indulás: az üzleti terv II.
2004/07/29 07:37
1070 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Szükség van azonban induló készlet beszerzésére és a folyamatos termelést is finanszírozni kell. A részvények kibocsátása tulajdonképpen az alaptőke megszerzésének folyamata.

Pénzügyi követelmények

A valós vállalkozásoknál a következőket szokták megvizsgálni

  • a termelési eszközök beszerzésére és egyéb induló költségekre fordítható kezdő tőke szükségletét;
  • a termelés folyamatos finanszírozásához szükséges forgótőke nagyságát.

Nem valószínű, hogy YE vállalkozásotokban gyártelepekre és berendezésekre kelljen pénzt fordítani. Szükség van azonban induló készlet beszerzésére és a folyamatos termelést is finanszírozni kell. Az Alapítványtól, esetleg iskolátoktól megalapozott üzleti és pénzügyi tervetek birtokában kaphattok áthidaló hitelt. Így érdemes röviden áttekinteni az üzleti terv pénzügyi részének főbb összetevőit. A hitelező megkívánja, hogy részletesen tájékoztassák a vállalat saját vagyonának állapotáról és a szükségesnek tartott hitel felhasználásáról, mielőtt belemegy az üzletbe. Ebben a dokumentumban szerepelnie kell annak, hogy a vállalkozó mekkora kölcsönre tart igényt, miként, miből, milyen határidőre tudja azt visszafizetni.

Szokatlan lenne egy pénztulajdonostól, hogy ő viselje az üzleti vállalkozás teljes kockázatát. A bankok gyakran kérnek a leendő adós gazdálkodásáról részletes információkat, és megfelelő biztosítékot kérnek bármely hitelösszeg visszafizetésére. Biztosítékként általában megfelel az üzleti eszközök megterhelése (például valamely termelőberendezés jelzálog alá helyezése), más gazdálkodó vagy magánszemélyek kezességvállalása. A bankárnak tudnia kell arról, milyen és mekkora kockázat viselésére kérik fel. Ezért ragaszkodni szokott ahhoz, hogy megkapja a kiszámított eredménykimutatás és pénzforgalmi előrejelzés (cash-flow) egy-egy példányát, és rá fog kérdezni az ezekben a dokumentumokban foglaltakra. Az alaptőke megszerzése

A részvények kibocsátása tulajdonképpen az alaptőke megszerzésének folyamata. Az előzetes költségek kifizetéséhez, és ahhoz, hogy előállíthassuk azt, amit el akarunk majd adni, szükség van működő tőkére. Fel kell becsülni az azonnali költségeket, és el kell dönteni a finanszírozás formáját. Sok idő eltelhet addig, amíg az árukat el tudjátok adni a vevőknek. Próbáljátok elérni az alaptőke optimális szintjét. Az alaptőke ne legyen se túl kicsi, se túl nagy. Ha túl kicsi, akkor nehézségek merülhetnek fel a gazdálkodásban (nem lesz elég pénz alapanyagokat, eszközöket vásárolni). Ha túl nagy, előfordulhat, hogy a részvényesek tőkéjét nem a lehető leghatékonyabb módon használjátok fel. (A részvényes jobban járna, ha valamely bankban kamatoztatná pénzét.) Ne feledjétek: a részvénykibocsátás ajánlott alsó határa 15 000 forint, maximuma 30 000 forint. Részvényt csak névértéken adhattok el! Pótlólagos részvénykibocsátásra - a vállalat cégbejegyzése utáni részvényárusításra - nincs módotok, a megmaradt részvényeket vissza kell adnotok az Alapítványnak.

A mintadarab

Az üzleti terv lényeges része termelő vállalkozás esetén a mintadarab elemeinek elkészítése, és ezeknek összeszerelése lépésről - lépésre, a leghatékonyabb módon. Szolgáltató vállalkozásnál is szükséges meggyőződnötök arról, képesek vagytok-e a vállalt szolgáltatás szakszerű nyújtására. Ekkor tisztázódnak a gyakorlati nehézségek, és kiszámítható, hány eladható terméket lehet gyártani adott idő alatt, mennyi munka szükséges a vállalt feladatok ellátására. Amint sikerült mindenki (a ti és a tanácsadók) megelégedésére összeállítanotok az üzleti tervet, a tőkésítési tervet és a vállalatigazgatási feladatok listáját, készen kell állnotok, hogy nekilássatok a folyamatos munkának: a termelésnek, értékesítésnek, valamint az ezeket kísérő rendszeres adminisztrációnak.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten