Diákvállalkozás - Mi a Young Enterprise program
2004/07/29 06:39
1169 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A most következőkben pedig azt muttajuk be, hogy milyen tagja lenni egy Young Enterprise diákvállalkozásnak.

Társaiddal együtt létrehozhatod saját vállalkozásodat és azt folyamatosan működtetheted a tanév végéig, majd végül meg kell szüntetned azt. E vállalkozás számos elemében hasonlít a valódi vállalkozásokhoz. Valódi pénzből áll alaptőkéje, valódi tevékenységet folytat, igazi terméket állít elő vagy valódi szolgáltatásokat végez. Mindez mégis játék; azzá teszik a következőkben olvasható "játék"szabályok. Azt reméljük, rengeteg értékes tapasztalatot gyűjtesz össze diákvállalkozásotok működése során. Módod lesz esetleges elméleti ismereteidet a gyakorlatban hasznosítani, saját magadat, ötleteidet, képességeidet kipróbálni anélkül, hogy ez túl nagy kockázattal járna. Ha ügyes vagy - és ha társaid is ügyes üzletemberek -, sikeres és eredményes vállalkozásnak lehetsz tagja. Akkor se add fel, ha nem minden úgy sikerül, ahogy azt eltervezted; a kudarcból is sokat lehet tanulni.

Ha eddig még semmit sem tanultál a gazdaságról, gazdálkodásról, akkor sem kell megijedned: most mindjárt magát az üzleti életet tanulmányozhatod, ráadásul belülről; a legalapvetőbb üzleti ismereteket gazdálkodás közben játszva sajátíthatod el. Ebben e füzet, tanácsadód, tanárod egyaránt segítséget nyújtanak. A vállalkozáshoz tőke kell, ezt a vállalkozás tagjainak kell összegyűjteniük. Ahhoz, hogy részvényeiteket el tudjátok adni, már szükséges lesz, hogy a vállalkozás leendő tevékenységéről tájékoztatni tudjátok az esetleges befektetőket. Az első dolog tehát kitalálnotok, mire is vállalkoztok. Az ötletet aprólékos munkával üzleti tervvé kell faragni, majd a tervet sok szorgalommal és erőfeszítéssel meg kell valósítani. Érdemes arra törekednetek, hogy átfogó üzleti stratégiát gondoljatok ki. A sikeres vállalkozás neve, cégére (logo-ja) és megjelenése összhangban áll tevékenységével.

A legnehezebb kérdés annak eldöntése, mire vállalkozzatok. Sikeresek lehettek, ha saját magatok állítjátok elő termékeiteket, de akkor is, ha kigondoljátok, milyen termék hiányzik az általatok feltérképezett piacról, és megszervezitek annak elkészültét és piacra kerülését. Ugyanilyen sikeres lehet persze valamely újszerű, általatok nyújtható szolgáltatásra vállalkozni. Komoly üzleti sikert azonban csak az a vállalkozás remélhet, amely kigondolja saját értékesítési politikáját és termékeit folyamatosan értékesíti.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten