Diákvállalkozás - Rendszeres üzleti feladadtok I.
2004/07/29 08:08
499 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy diákvállalkozás tevékenysége során kialakulnak olyan - elengedhetetlenül szükséges - rendszeres feladatok, amelyek a zökkenőmentes működést segítik. Ezeket mutatjuk most be.

A heti ülések levezetése Érdemes kialakítanotok a heti vállalati ülések, munkamegbeszélések és munkanapok gördülékeny és hatékony menetét. A gyártás és eladás iránti lelkesedés - bár nagyon fontos - nem szabad, hogy elhomályosítsa a pontos adminisztratív munka szükségességét. Különösen fontos, hogy segítsétek a titkárt és a pénzügyi igazgatót, hogy a vállalat eredményeit nyilvántartani, és a későbbiekben értékelni lehessen. Az alábbiakban néhány javaslattal szeretnénk segíteni a rendszeres heti ülések adminisztrációs munkáját. A vállalati eseménynapló A mozgalmas kereskedelmi időszakokban sok ügylet jön létre, és az ügyletek kihatását a vállalkozás egészére alaposan át kell gondolni.

Hasznos dokumentum a vállalati napló, amelybe mindenki bejegyezheti, illetve amelyben mindenki ellenőrizheti a fontos eseményeket, és amely arra ösztönöz, hogy a kellő lépést a kellő időben tegyük meg. Érdemes a naplót úgy kezdeni, hogy bejegyzitek, mikor esedékesek a vállalati jelentések, és hogy mik a vállalat főbb tevékenységei. Az Országos Versenyre való készüléskor hasznos lesz, ha vállalkozásotok minden mozzanatát fel tudjátok idézni. Ebben is segít a napló, főként, ha a történéseket esetleg fotókkal, videofelvétellel is tudjátok illusztrálni. (A napló vezetésére egy egyszerű füzet is megfelelő.) Nyitó értekezlet Minden heti találkozót egy rövid közös megbeszéléssel kezdjetek, ahol ellenőrizhetitek és kiegészíthetitek új adatokkal a naplót, megtervezitek és összehangoljátok az adminisztratív, valamint a döntést igénylő feladatokat az egész hétre.

Jó gyakorlat a titkárnak és a vezérigazgatónak, ha az ülés előtt megírják a vázlatos napirendet. A titkár a tömör jegyzőkönyvvezetést is gyakorolhatja. Az ülést a vezérigazgató irányítsa és vezesse le. A titkárt előre kell tájékoztatni minden olyan témáról, amelyről az ülésen a tagok beszélni kívánnak. Előre ismertetni kell, mennyi időt szántok az aznapi közös munkára. Ha szükség van rá, az igazgatótanács egészét össze lehet hívni soron kívüli ülésre, a sürgős problémák megtárgyalására. A rövid operatív megbeszélést követheti az egyes részlegek megbeszélése, a gyártás és az adminisztráció.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten