Digitális képgyűjtemény a Kárpát-medence élővilágáról
Varga Gábor
2007/12/01 16:27
1806 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Hamar József ökológus. Szlovák, ukrán, román és magyar szakemberekkel, tanárokkal és tudós barátaival együtt mérték fel a Tisza vízrendszere folyóvölgyeinek ökológiai állapotát. A Kárpát-medence élővilága rendkívül gazdag, de veszélyeztetett. Ezért a fotogén fajcsoportokból álló állítottak össze.

A gyűjtemény célja, hogy a digitális képekről felismerhető és/vagy meghatározható élőlény csoportok gyűjteményének készítése. amely ismeretterjesztő és kutatási célokat szolgál. Amely nem kereskedelmi célú, mindenki számára hozzáférhető (a szerzői jogok csorbítása nélkül). Szakemberek és laikusok számára egyaránt segítséget ad a fajok ismeretéhez, és azok meghatározását is könnyíti. Ehhez igazodik a képek minősége és mérete is

A képek jpeg formátumban, az azonosíthatósághoz szükséges nagyításban kerülnek be a gyűjteménybe. Ez a képernyőn maximum 20x30 cm-es virtuális méretet ad, amelynek a nyomtatási mérete gyufásdoboznyi. A file azonosító neve a faj latin nevét tartalmazza. A könyvtárhoz fajlistát is lehet csatolni, a tudományos és a nemzeti neveket egyaránt megadva. A képek - nem kereskedelmi módon - kutatási, oktatási és ismeretterjesztési célra használhatók, minden eltérő esetben (kereskedelmi célú használat, képmódosítás, nyomtatás, stb.) a szerző engedélye szükséges. Olyan élőlényeket gyűjtenek, amelyek képekről -jobbára- meghatározhatók. Közismert csoportok: nagygombák, edényes növények (Tracheophyta), vízibogarak, szitakötők, rákok, vízi csigák és kagylók, halak, kétéltűek, hüllők, madarak, emlősök. Illetve más karakteres, közismert fajok (csoportok) képviselői, elsősorban oktatási-ismeretterjesztő céllal: tiszavirág, szarvasbogár, tőzegmoha, nappali pávaszem, stb.

A szerző (képküldő) által nem ismert fajokat szakemberekkel határoztatják meg és/vagy ellenőriztetik. A legbiztosabb az, ha a szerzők az általuk ismert fajok tudományos vagy a nemzeti neveit megadják, a file névbe beírva. A szerző beleegyezése nélkül a nézőképek nem publikusak! A gyűjtemény összeállításában szakemberek amatőrök és laikusok vesznek részt. A fajlisták alapján, számos esetben az interneten engedélyt kérve is gyűjtünk kiegészítő-hiánypótló anyagot. A végén - ha kell közben is - minden közreműködő megkapja az igény szerinti, vagy a teljes anyagot! A szerkesztő várja a véleményeket, javaslatokat, és fotókat is, mert a Gyűjtemény gyarapítása folytatódik.

  • A Gyűjtemény megtekinthető és lemásolható az internetről, erről a helyről: www.tiszaklub.hu.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten