Disztribúciók közelebbről I.
2004/06/06 20:05
1532 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mint azt bevezető cikkünkben említettük, a Linuxból többféle disztibúció létezik. Jelen sorozatunkban megpróbáljuk részletesebben bemutatni az egyes változatokat, kis segítséget nyújtva a választáshoz.

Hányan is vannak?

A kezdő, de sokszor a haladó linuxos is óriási dilemma előtt áll: vajon melyik disztribúciót válasszam? Jó lesz nekem pont az? Ha nem, át tudok állni egy másikra.
Minden választás előtt tisztáznunk kell, pontosan mire is szeretnénk használni az operációs rendszerünket. Ha szervert építünk belőle, netán bedugjuk egy szekrénybe, vagy egy hosting-gal foglalkozó cég géptermébe, valószínűleg sosem lesz szükségünk grafikus felületre. Oktatáshoz, napi munkához viszont elengedhetetlen egy kényelmes, lehetőleg magyar felülettel ellátott verzió kiválasztása. Lássuk, mi a mai menü! A SuSE az egyik legismertebb európai disztribúció. Már több változat óta hibátlan magyar nyelvű telepítővel és rengeteg magyarított alkalmazással rendelkezik. Tökéletes grafikus felülete még a legelvadultabb Linux-gyűlöket is megingatja. Fizetős, kereskedelmi termékről lévén szó nem elhanyagolható, hogy kiemelt terméktámogatással rendelkezik, valamint igen jelentős nyomtatott dokumentációt is megtalálunk a dobozban.
A SuSE jelenleg a 9.1-es változatnál tart, mely május 24-én került bemutatásra. Főbb tulajdonságai:

- 2.6-os kernel
- 3.2.1-es KDE és 2.4-es GNOME felület
- 3.0-s SAMBA
- fejlettebb multimédiás támogatás.

Ideális választás akár irodai, akár iskolai vagy otthoni felhasználásra, a csomagban található alkalmazások száma messze meghaladja a felhasználó elvárásait.

A SuSE 9.1-et próbaképpen egy tipikusnak mondható konfigurációra telepítettük: Intel Celeron 1.2 GHz, 128 MB memória, 20 GB merevlemez. A gépben integrált hálózati kártya (Compaq 82801BD PRO/100 VE), videokártya (Intel i845), hangkártya (82801DB) volt megtalálható, valamint egy 20 GB-os, NTFS filerendszerre telepített Windows 2000-es operációs rendszer "nehezítette" a telepítést.
A SuSE Linux telepítése zökkenőmentesen zajlott. A gépen található Windows operációs rendszerrel egy duál-bootos rendszerré történő alakítást szerettük volna kipróbálni, a meglévő partíció átméretezésével. A megfelelő defragmentálás után, telepítéskor a SuSE felajánlotta a partíció kettéválasztását, melyet elfogadtunk. Rövid idő múlva örömmel tapasztaltuk, hogy az NTFS partíción tárolt adataink sértetlenek maradtak, így nyugodtan használhatjuk a telepítő e remek funkcióját.
A telepítés minden hiba nélkül zajlott le, kb. 30 perc elteltével egy könnyedén használható, 100%-ban magyar nyelvű felület fogadott bennünket, tanár kollégáink legnagyobb meglepetésére igen sok oktatóprogrammal telepítve.
A SuSE Linux Professional megdöbbentő mennyiségű alkalmazást tartalmaz: videovágó, hangeditáló szoftverek, HTML-szerkesztők, és számtalan egyéb szoftver között válogathatunk.
A SuSE használata közben meglepetten tapasztaltuk, hogy előző, 2.4-es sorozatú változataihoz képest gyorsabban fut, ezt a 2.6-os kernelben megjelent újításoknak, elsősorban az új feladatütemezőnek tudtuk be.

A SuSE Linux mindenképpen olyanoknak ajánlott, akik egyszerűen, könnyen szeretnének linuxot telepíteni gépükre, fontos számukra a széleskörű, grafikus segítséggel zajló konfigurálás, megbízhatóság, sok hardver kezelése, valamint egységes irodai platformot szeretnének kiemelkedő minőségű terméktámogatással.

Béres László
beres@szag.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten