Disztribúciók közelebbről II.
2004/06/20 19:08
974 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Jelen cikkünkben a méltán népszerű, ám sajnos meglehetősen félreismert Debian disztribúciót mutatjuk be.

A Debian (teljes, hivatalos nevén Debian GNU/Linux) név hallatán mindenkinek egy nehezen konfigurálható, bonyolult rendszer jut eszébe, holott ez egyáltalán nem tükrözi a valóságot. A Debian a "profi" linuxosok között népszerű, rendkívül robusztus, megbízható és rendszergazda-barát operációs rendszer. A Debian szóösszetétel Debra és Ian Murdock, a Debian projekt elindítója és feleségének keresztnevéből származik. Sok más disztribúcióval ellentétben a Debian nem kereskedelmi, hanem non-profit változat, és - meglepő módon - nem kizárólag Linux-alapú rendszerek tartoznak hozzá; más, a GNU licenc alatt kiadott kernelt (pl. Hurd) is tartalmazó csomag fejlesztése is a célja a Debian projektnek.

1993 óta több változata is napvilágot látott, melyet a projekt vezetői (nem kis humorérzékről tanúskodva) a Toy Story szereplői után neveztek el. Így sorban létezik Bo, Hamm, Slink, Potato, Woody, Sarge és Sid kódnevű Debian verzió. E rendszer két híressé vált tulajdonsággal rendelkezik: egyik a rendkívül könnyű verzióváltás (upgrade), másik az etalonként ismert csomagkezelő frontend, az "apt". A Debian saját csomagformátummal rendelkezik, mely .deb kiterjesztésű és a dpkg (debian package) csomagkezelő segítségével használható. A dpkg munka közben Egy csomag telepítése megdöbbentően könnyű: az apt segítségével elegendő beírnunk pl. az apt-get install apache parancsot, és máris települ a megadott alkalmazás, sőt, a csomaghoz tartozó függőségek (dependencies) is kezelésre kerülnek, tehát ha egy programcsomag működéséhez egy másikra is szükség van, a rendszer felajánlja, vagy kötelezővé teszi annak telepítését.

A Debian egyes verziói, illetve az azokban szereplő alkalmazások három csoportba sorolhatóak. Az első csoport az úgynevezett stabil (stable) vonal: ebbe a fejlesztésben lezárt, tesztelt, megbízhatóan működő alkalmazások kerülnek (e cikk írásakor a Woody és aaz ez előtti kódnevűek tartoznak ide). A második csoport az unstable (instabil) verzió: ez az aktuális, fejlesztés alatt álló változatot jelöli (mely jelenleg a Sarge), ebben rengeteg tesztelés alatt álló, de fejlesztésében befejezett applikációt találunk. Harmadikként említsük meg a permanent unstable (állandóan instabil) állapotban leledző Sid-et is, mely gyakorlatilag egy befejezésre sosem kerülő változat: ebbe kerülnek be a fejlesztés alatt álló, tesztelendő csomagok, melyek működéséért a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak. (Megjegyzendő: e sorok írója több évig dolgozott olyan szerveren, melyen Sid változat volt, apróbb hibáktól eltekintve semmilyen komolyabb fennakadás nem történt.) Így is használható :)

A Debian telepítője meglehetősen zord külsőt mutat: karakteres felülettel rendelkezik, cserében rengeteg konfigurálási lehetőségünk adódik. Minden részletre kitérően, alaposan odafigyelve egy tökéletes szerveroldali operációs rendszert építhetünk a segítségével. Tény, hogy a kezdő linuxos számára meglehetősen nagy odafigyelést kíván és elég kevés segítséget nyújt egy Debian telepítése, de a végeredmény mindenkit kárpótol.

Egy rövid lista azokról, akik Debian-t használnak: http://www.debian.org/users/. Összességében megállapíthatjuk: ha kezdők, de bátrak vagyunk, vagy minimális befektetéssel szeretnénk professzionális szervert telepíteni, válasszuk bátran a Debian-t!

Linkek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten