Disztribúciók közelebbről III.
2004/07/18 09:05
714 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Sorozatunk harmadik részében egy olyan rendhagyó Linux változatot mutatunk be, mely elsősorban a kezdő linuxosok számára lehet vonzó.

Sok, a Linuxszal ismerkedő embert ijeszt el kedvenc operációs rendszerünk telepítésének rossz híre. Egy más rendszerről átlátogató számára valóban ijesztő lehet a partícionálás, a csomagok telepítésének bonyolult folyamata, és - valljuk be - sokan az első néhány próbálkozás után könnyen feladják. De mi lenne, ha létezne olyan disztibúció, melyet nem kellene telepíteni? Nos, legnagyobb örömünkre vannak ilyen változatok. Az ötlet nem újkeletű: több disztribúciónak létezik ún. Live kiadása, mely egy bootolható CD-ből és egy viszonylag jól konfigurált alaprendszerből áll. Az ötlet lényege, hogy vásárlás vagy letöltés előtt minden kötelezettség nélkül kipróbálhassunk egy teljes értékű Linuxot. A most bemutatásra kerülő Sulix azonban kicsit eltér ettől a filozófiától.

A Sulix magyar fejlesztésű, a Knoppix disztribúción alapuló live változat. Fejlesztője, Fehér Csaba - aki maga is a közoktatásban tanító kolléga - elsősorban oktatási célokra hozta létre a Sulixot. Ennek megfelelően a Sulix nagyon sok olyan alkalmazást tartalmaz, mely főleg iskolai környezetben használható, de minden kezdő felhasználó számára izgalmas kalandot jelent. A Sulix teljesen magyarított, szabványos magyar ékezetes támogatással rendelkezik. Grafikus felületén a KDE-t találjuk, mellette számtalan hasznos applikáció (OpenOffice, Gimp, Quanta, programozási környezetek, stb.) segíti munkánkat. Hálózatkezelése hibátlan, beilleszthető akár meglévő LAN-ba, de az otthoni szélessávú vagy modemes kapcsolatunkat is könnyedén kezeli.

A rendszer indítása egyszerű: a gép CD/DVD-olvasójába helyezve, a lemezről bootolva kb. 2-3 perc alatt "települ" Linuxunk, amely innentől fogva kényelmesen használható. Lehetőséget biztosít a gépben található lemezek felcsatolására (mount), így elérhetjük file-jainkat, vagy akár menthünk is a háttértárakra. A Sulixot többféle hardveren is kipróbáltuk. Legkevesebb 128 MByte RAM mellett érdemes elindítani, ez alatt ne próbálkozzunk, a sebessége nem lesz túl megnyerő. A tesztelt hardverek között nem találtunk olyat, amelyet a Sulix ne tudott volna kezelni, így egy 100%-ban működőképes rendszert kaptunk.

Cikkünk végén még egy meglepetéssel szolgálhatunk. Ha megtetszett a Sulix és véglegesíteni szeretnénk, megoldható: egy nagyméretű file kiírásával "telepíthetjük" rendszerünkre, és beállításaink megmaradnak. Kinek ajánljuk tehát e disztribúciót? Mindazoknak, akik most ismerkednek a Linuxszal, azoknak, akik ismerik, de nem szeretnék meglévő rendszerüket megbolygatni, ezenkívül melegen ajánljuk minden oktatási intézmény számára, hiszen nincs annál felemelőbb érzés, amikor a tanóra végén a diák kezébe adhatunk egy otthon is legálisan használható tanuló- és fejlesztőkörnyezetet, mellyel gyakorolhatja az iskolában megszerzett linuxos tudását.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten