Disztribúciók közelebbről V.
2005/03/22 17:24
663 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mostani cikkünkben egy meglehetősen fiatal, ám annál szélsebesebben terjedő Linux-változatot, az Ubuntut mutatjuk be.

Egy Linux-disztribúció választásakor igen nehezen hoz döntést az ember. Vannak, akiket az operációs rendszer megjelenése vonz, van, aki inkább a stabilitást részesíti előnyben, és vannak, akik a telepített alkalmazások frissességét tartják szem előtt. Vajon létezhet-e olyan terjesztés, amely minden felsorolt tulajdonságot egyesít magában? A válasz: igen, van!
A méltán népszerű Debian GNU/Linux felhasználói sajnos együtt kell éljenek azzal az életciklussal, amelyet a disztribúció fejlesztői biztosítanak számukra. Az utolsó stabil változat, a Woody immár negyedik születésnapját ünnepli, és hiába készülnek biztonsági frissítések a hozzáadott komponensekhez, sajnos néhány már igencsak öregecske. A kalandvágyó rendszergazdák ismerik ugyan a Debian Sid verziót, de azt is tudják, hogy ez az ún. fejlesztői ág, a belekerülő csomagok hiába készülnek az adott applikáció legfrissebb változatából, sok esetben félkész állapotban vannak, és egy-egy frissítésnél bizony igencsak oda kell figyelni a rendszer működőképességére.

Az Ubuntu fejlesztői gondoltak egy merészet és elhatározták, hogy létrehoznak egy olyan Linux-változatot, amely az előbb felsorolt remek tulajdonságokat ötvözi, ráadásul a felhasználók igényeit szem előtt tartva 6 havonta fognak újabb verziókat kibocsátani. Az Ubuntu neve nem véletlenül cseng egzotikusan: az afrikai szó emberiességet jelent, jelezve a fejlesztők jó szándékát. Az Ubuntu elsősorban desktop rendszerként állja meg a helyét, de természetesen semmi akadálya annak, hogy akár szervert építsünk belőle. A telepítő nem meglepő módon rendkívüli hasonlóságot mutat a Debian Sid-ével: Az Ubuntu utolsó stabil változata, a 4.10 Warty Warthog néven jelent meg, e sorok írásakor fejeződik be a következő kiadás finomítása, mely 5.04-es verziószámmal, The Hoary Hedgehog álnéven kerül kiadásra áprilisban. Mind a külleme, mind belső tulajdonságai (2.6-os kernel, GNOME 2.8.1, OOo 1.1.2, magyar nyelvi támogatás) egy rendkívül könnyen kezelhető, barátságos rendszerré teszi az Ubuntut. Ismerkedjünk meg vele!

Linkek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten