Dobozban a rétegvíz
2004/05/18 08:00
5351 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A számítógéppel segített oktatás és a kísérletek tanórai alkalmazása nem ellenségei, hanem kiegészítői egymásnak. Jól kitűnik ez az alábbi, talaj- és rétegvizeket bemutató kísérletekből, illetve számítógépes animációkból.
  • Talajvíz és talajvízforrás: Képekkel gazdagon illusztrált tanári vagy tanulói kísérlet, melynek segítségével könnyen megérthető a talajvíz kialakulása és talajvízforrás működése. (Ötletforrás: Tóth Aurél: 200 földrajzi kísérlet)
  • Rétegvíz és rétegforrás: Képekkel gazdagon illusztrált tanári vagy tanulói kísérlet, melynek segítségével könnyen megérthető a rétegvíz kialakulása és rétegvízforrás működése. (Ötletforrás: Tóth Aurél: 200 földrajzi kísérlet)
  • Artézi kút: A rétegvíz és a rétegvízforrás működése érdekes és könnyen látható a kísérletekből, azonban az artézi kút szemléltetése animációval könnyebb. Lássuk hogyan!

A cikket készítették: Barta Géza és Juhász Zsolt

A felvételek a Közgazdasági Politechnikum természetismeret laboratóriumában készültek Csuták Máté közreműködésével.

Talajvíz és talajvízforrás

A kísérlet előkészítésének legnehezebb fázisát egy vízhatlan, legalább elöl üvegfalú doboz elkészítése vagy elkészíttetése jelenti. Mi, az iskola karbantartóit kértük meg erre a feladatra, akik a kísérlet leírása alapján elkészítették nekünk a kívánt méretű dobozt. Természetesen ezt minden évben újra és újra tudjuk majd használni.

A doboz méretének adatait és egyéb részleteket lásd a "Kapcsolódó cikkeknél": "A kísérlet leírása Tóth Aurél könyvéből"!

Az agyag, a homok, illetve a kavics beszerzése már kisebb problémát jelent.
Mivel a talajvíz a legfelső vízzáró réteg felett felgyülemlett csapadékvíz, nekünk is létre kellett hozni ezt a vízzáró réteget: ezt, ahogyan a természetben is gyakori, agyaggal oldottuk meg. Az agyagot késsel jól lehet méretre vágni, ezután már csak a dobozba helyezés következik. Természetesen a méretre vágás nem tökéletes, ezért a doboz belső fala és az agyagréteg közötti réseket az agyag formálásával, nyomkodásával szüntettük meg. Természetesen figyeltünk arra is, hogy az agyagréteg felszíne a kifolyó ("talajvízforrás") felé lejtsen.

Az agyagra nagyobb szemű kavicsot érdemes rétegezni, úgy hogy a kifolyó szintje alatt kezdődjön, de fölötte végződjön a kavicsréteg. Erre azért van szükség, mert a kavics nem tömíti el kifolyót, ellentétben pl. a homokkal.

A kavicsrétegre aztán többféle vízáteresztő anyagot is lehet tenni több rétegben - mi megelégedtünk egy homokréteggel.
Ezután kezdődhet a kísérlet! Minél távolabb a kifolyótól (így egyértelmű, hogy a vízáteresztő réteg vezeti a vizet a "forráshoz") vizet kell önteni a homokra. Az átvizesedő homok- és kavicsrétegben jól látszik a felgyülemlő talajvíz.
(Ha egyébként tovább öntjük a vizet, a belvíz kialakulása is könnyen modellezhető.)
Kis idő múlva, megjelenik a kifolyónál is: megkezdte működését a talajvízforrás!

Rétegvíz és rétegvízforrás

Az előző kísérlet tovább folytatható és könnyen kialakítható a rétegvíz és rétegforrás is.
A homokrétegre újabb agyagréteg kerül, de úgy, hogy ne fedje el teljesen az egész felületet. Erre ismét vízáteresztő rétege(ke)t kell tenni, mi egy kavicsréteggel fedtük le az újabb agyagréteget, illetve a korábbi homokréteg még felszínen lévő részét.
Elkezdődhet tehát a következő kísérlet!

Jó sok vizet öntöttünk a legfelső kavicsrétegre. Akár arra a részére is lehet önteni, ami alatt az agyagréteg van, a víz megtalálja útját a vízáteresztő rétegek között és lassan ugyan, de eljut a kivezető csőhöz: a rétegvízforrás (lassabban, mint az előző kísérletnél) csepegve kezdi meg működését!

Tudtad-e?

Hogy Magyarországon 58 000 rétegvízkút található, ami rendkívül fontos ivóvízellátásunk szempontjából! A rétegvíz egyik jellegzetes típusa az artézi víz. A rétegvíz a medenceszerűen elhelyezkedő víztartó rétegekből a ránehezedő nyomás miatt a felszín felé igyekezne. Ha egy ilyen helyen átfúrják a vízzáró réteget akkor a rétegvíz artézi kútban a felszínre emelkedik. Artézi kútnak nevezzük tehát a 100 méternél mélyebb rétegvizet szolgáltató fúrt kutat.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten