Dr. Pető András
Szendrei Judit
2007/11/24 00:00
3830 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
"Adj halat az éhezőnek, és aznap megmented a haláltól. Tanítsd meg halászni. Örök életre jóllakott lesz, és sem ő, sem családja nem szenved majd hiányt." E távol-keleti mondás Dr. Pető András egyik legkedveltebb idézeteként lehetne akár a róla elnevezett pedagógiai módszer központi gondolata is. A XX. századi pedagógia egyik legkarizmatikusabb egyénisége negyven éve hunyt el.

Dr. Pető András 1893. szeptemberében született Szombathelyen. Orvosi tanulmányait Bécsben végezte, ahol számos új keletű pszichológiai iskola székhelye, szellemi műhelye is volt. Együtt dolgozott Morenoval az általuk létrehozott, szegény és nehéz sorsú utcagyerekekből toborzott úgynevezett Spontaneitás - színházban, amely később a pszichodráma terápia elméleti és gyakorlati alapjaként szolgált.

Sokrétű képzettsége és műveltsége igazi polihisztorrá tette őt, elég csak felsorolni néhányat tevékenységei gazdagságából.
A grimmensteini tüdőgyógyintézet csont- tbc-s osztályán ortopédiával kezdett foglalkozni, majd kinevezték az allandi tüdőgyógyintézet orvosává, később a bécsi elmegyógyintézet orvosa lett, majd a bad-kreuceni gyógyintézet főorvosa.
A hitleri uralom idején Párizsban élt és alkotott, mint orvos - szakíró, újságíró, továbbá drámái, versei és novellái is megjelentek.
A központi-idegrendszeri sérülések terápiájának kidolgozásával 1922-ben, a semmeringi gyógyintézetben kezdett foglalkozni. 

Hazatérése után 1945-ben egy budapesti pincehelyiségben hozta létre a Pető Intézet elődjét, melyben mozgásterápiával kezdett foglalkozni. Itt folytatta és fejezte be a konduktív pedagógiai rendszer kidolgozását, melyet Magyarországon hosszú évek küzdelme árán sikerült csak legitimálnia, mint elismert mozgásterápiás módszert.

A kezdetekkor Pető maga kereste fel legelesettebb kis betegeit, akikről aztán saját anyagi erőforrásai felhasználásával, lelkiismeretesen gondoskodott. 

A konduktív nevelés során elért eredményeket sok éven át csodának tartották, vagy el sem hitték.

A Pető professzor által létrehozott pedagógiai módszer és intézet mára világhírűvé vált. A központi idegrendszeri mozgássérültek kezelésében szakmai elismertsége és keresettsége mára világviszonylatban is kiemelkedő lett.

Pető Andrást saját korában sokan szentnek vagy éppen megszállottnak tartották, holott inkább az a ritka, szinte emberfeletti kitartás és türelem jellemezte, amivel töretlenül küzdött egy-egy betege gyógyulásáért, fejlődéséért, s ami miatt soha nem mondott le egyetlen betegéről sem.

Neki köszönhető, hogy ma Magyarországon minden megyében van legalább egy olyan egészségügyi vagy pedagógiai intézmény, ahol szakképzett konduktor-tanítók foglalkoznak sérült felnőttekkel, gyerekekkel.
Nemzetközi színtéren pedig a Pető Intézet a világ számos országát összekapcsoló konduktív hálózat - nevezhetjük így - szellemi centrumává, anyaintézményévé válhatott.

Dr. Pető András éppen negyven éve hunyt el.


Forrás: A Nemzetközi Pető Intézet tájékoztató kiadványa alapján
Háry Mária: A konduktív pedagógiai rendszer 1991, Budapest
Nemzetközi Pető Intézet

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten