Duzzadóhelyek és minimumok
Zsigó Zsolt
2003/11/18 10:37
673 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Hagyományos kísérleteinkben a duzzadóhelyek és csomópontok meglétéről indirekt módon győződhettünk csak meg, pl. a Kundt-csőbe helyezett parafareszelék vagy egyéb indikátor útján. Jelenlegi elrendezésünk lehetővé teszi, hogy közvetlenül a cső belsejében mérjünk hangintenzitást, kiküszöbölve ezzel a tamáskodásra lehetőséget adó indirekt módszereket.

Miután az előző kísérlettünkkel már kimértük csövünk rezonanciafrekvenciáját, hallgassunk bele a csőbe! Kapcsoljuk ki a vobbler programot, majd kapcsoljuk be a hanggenerátort és az oszcilloszkópot! Állítsunk be a hanggenerátoron a negyedik felhangnak megfelelő frekvenciát! Mivel a mikrofonunk kezdetben még a cső végénél van, ezért a maximális intenzitású hangnak megfelelő jelet mérhetünk a mikrofonon.

Kezdjük el most betolni a csőbe a mikrofonunkat, és figyeljük a hang intenzitásának változását! Nagyon jól elkülönülnek a duzzadóhelyek és a csomópontok. Azért célszerű legalább a negyedik felhangra hangolni a hanggenerátort, mert így több csomópontot és duzzadóhelyet tudunk azonosítani. Magasabb rendű felhangot viszont azért nem célszerű választani, mert a csomópontok és a duzzadóhelyek túl közel esnek egymáshoz és így elkülönítésük már nem elég éles.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten