Dzsingisz kán hódításai
2005/08/18 08:00
758 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!

A legendás alakok létét az utókor gyakran a képzelet világába helyezi, és igencsak elámulhat azon, ha lát egy róluk készített portrét, használati tárgyat, vagy amikor pontos születési idejükről értesül.

A híres mongol vezető 778 évvel ezelőtt, 1227. augusztus 18-án, hetvenkét éves korában távozott az élők sorából. Az agg férfi méltón, azaz csata közben halt meg, miközben csapata a buddhista tangutok ellen vívott küzdelmet Fővárosuk, Otrar ellen. Dzsingisz kán volt az, aki a mongol törzseket egyesítette, és megalapította a Mongol Birodalmat, elfoglalva Ázsia legnagyobb részét, beleértve Kínát, Oroszországot, Perzsiát, Közel-Keletet és Kelet-Európát is.

Pontos születési idejében azonban már nem lehetünk ennyire biztosak, hiszen egyes források 1155-öt, mások pedig 1162-t jelölnek meg születési időként. A Temüjin (Temüdzsin) vagy Temuchin nevet adták neki szülei, kik mintegy 40 család fölött uralkodtak. Amikor Dzsingisz 13 éves volt, apja, Jizukei Bhatur meghalt, az uralkodás gondja pedig anyjára szállt. Ezt nem nézték jó szemmel az uralma alá tartozó törzsek, melyek közül többen is fellázadtak, de a fiatal Dzsingisznek sikerült megzabolázni őket. Akiket nem, és akik egyesült ellene, komoly ellenfélnek számítottak, így a fiatal Dzsingisz Togrul kánhoz folyamodott védelemül.  Tőle nem csak a biztonságot, hanem lánya kezét is megkapta.   

Az ősellenségnek számító tatárokat 1202-ben győzte, majd a kisebb törzsekkel is végzett. Hatalma alá gyűrte a kereit és a najman népeket is, kiknek nem területük meghódítása volt a lényeges szempont, hanem a hatalom meg- és fenn tartása. Azon kívül nagy értéke volt az embernek és a hozzá tartozó állatállománynak is, és gyakran épp ezeket a frissen hatalom alá volt embereket vetették be legelőször a következő hadjárat alkalmával. Hírneve olyan erős lett, hogy az akkor 44 éves férfit 1206-ban a meghódított törzsek követei a mongolok Khakánjává (kánok kánja) koronázták, vagyis Dzsingisz kán néven uralkodójukká választották az Onon forrásánál. Amikor hatalomra került, kiadott egy polgári és hadiszabály-rendeletet, valamint egyistenben való hitét is ünnepélyesen kinyilatkoztatta. Ő maga ugyan semmilyen felekezethez vagy hitvalláshoz nem csatlakozott, mert megtartotta ősi tatár hitét. De szabad gyakorlatot engedett minden vallásnak, és valláskülönbségtől függetlenül alkalmazta maga körül az érdemeseket.   

Miután egyesítette a mongol törzseket, világhódító útra indult. 1211-ben Kína ellen fordult, és három évvel később meghódította Pekinget, de véglegesen csak fia, Ögödej tudta 1234-ben a Mongol Birodalomhoz csatolni. Nyugat felé véve az irányt a virágzó iszlám városokat rohanta le. 1219-21 között elfoglalta Horezm legjelentősebb gazdasági központjait, Szamarkandot, Buharát és Urgencset, majd Iránt. A buddhista Otrar ostroma közben érte a halál, 1227-ben. A Dzsingisz kán vezette mongol hadsereg nemcsak létrehozta a Kaszpi-tengertől Észak-Kínáig terjedő hatalmas birodalmat, hanem fenntartotta, és újabb hódításokkal gyarapította is. Dzsingisz fiai és unokái 1231-ben Iránt és a szeldzsukokat is lerohanták, 1236-41 között pedig Kelet-Európát támadták, s kényszerítették tatár függésbe az orosz részfejedelemségeket. Az iszlám világ ellenállását végérvényesen a bagdadi kalifátus elfoglalásával (1258) törték meg.


Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten