Egy optikus szemével
2004/03/08 01:10
2805 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kis, meghitt bolt Budapesten a Múzeum körúton. Itt dolgozik Borsós Attila látszerész. Őt kérdeztük arról, hogyan kezdte, és hogyan látja szakmája jövőjét.

Szerintem az embernek magától nem jut eszébe, hogy látszerész legyen. Mindenféleképpen van egy ismerőse, aki látszerész. Nekem például a volt barátnőm optikus, az ő anyukája és apukája szintén ezt a szakmát űzte. Innen jött az ötlet, hogy én is az legyek. Hét éve dolgozom a szakmában, de nem mint látszerész dolgoztam, hanem, mint üzletkötő. Szemüvegkeretekkel üzleteltem. Különben ez egy meglehetősen zárt szakma. A szakma "krémje" ismeri egymást. Nagyon jóban vannak, összejárnak. Vannak dinasztiák is, akik leginkább a nevükre büszkék. Nekem is két-három év kellett, hogy elfogadjanak.

Ez az üzlet is egy nénié volt, akinek a rokona, egy lány dolgozott itt, de ő például nem csinálta tovább. Neki ez a dolog nem ment. Elég sok mindenhez kell érteni. Egyrészt el kell tudni adni a termékeket, tehát jó kell kommunikálni. Másrészt kell némi mechanikai tudás. A másik végzettségem műszerész, ami pont "kapóra jön", mert sok olyan munka van, amihez kell műszaki érzék.
A Fotex iskolájába jártam a Reitter Ferenc utcába, náluk a látszerészképzés két év, de van még egy iskola a Práter utcában, ott úgy érzem, egy kicsit komolyabb a szakmai képzés, és nehezebb elvégezni. Mondjuk, aki érteni akar a szakmához, az úgysem a suliban fogja megtanulni, ahhoz az kell, hogy egy olyan műhelyben legyen tanuló, ahol nagy szakmai tapasztalat van.

Én például jártam az országot, úgy tanultam a legtöbbet. Az összes nagy látszerészt ismerem. Amikor vittem a kereteket, figyeltem mit, hogyan csinálnak a műhelyben, és sokat beszélgettünk ezekről a dolgokról. Az iskolában is sok mindent tanítottak. Az anyagismerettől kezdve a fotóismeretig. A fényfizikáját is sokáig tanították. Voltak üzleti alapismeretek. Szemészetet, finommechanikát is tanultunk: ezen belül volt a fotóismeret. Többek között a fotópapír felépítése, a fényképezőgép szerkezete, a különböző objektív-, fényképezőgép típusok szerepeltek a tananyagban.

Nagyon szeretem a finommechanikai munkákat. A forrasztást, csavarkifúrást kifejezetten élvezem. Ezekben tényleg benne van az ember munkájának látszata. Ebben a kis boltban nem műhelyezek, tehát a becsiszolás nem itt történik. Arra van egy kollégám, akinek van egy jól felszerelt műhelye, és ő bérmunkába elvégzi az ilyen jellegű munkákat. A kisebb dolgokat pedig én csinálom meg saját kezűleg. Szeretem ezt a kis üzletet, mert sokkal családiasabb, mint a nagy üzletláncok. Van, aki csakúgy bejön beszélgetni, de persze a legtöbben valamilyen szemüveggel kapcsolatos ügyes-bajos dolguk miatt jönnek. Gyakran elhívják a rokonaikat, ismerőseiket is, ha tetszett nekik a bolt.

Ennél a munkánál az egyik legfontosabb dolog a pontosság. Különösen a fúrt kereteknél, -- ahol a szemüveget csak a lencse tartja össze-, nagyon fontos, hogy pontosan legyen a szemüvegszárának helye és a szemüveg orrhoz illeszkedő része fúrva. Nagyon fontos, hogy a luk pont ott legyen, ahol lennie kell, mert ha csak egy milliméterrel is lejjebb kerül, már le van csavarodva az egész, és rosszul fog illeszkedni az archoz a keret.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten