Egy régi-új dinamikus geometriai szoftver
2004/09/05 00:32
3310 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Most induló cikksorozatunkban a dinamikus geometriai szoftverek közt úttörőnek számító Cabri legújabb változatát, a Cabri GeometryTM II plust ajánljuk olvasóink figyelmébe. Ezúttal az objektumok átdefiniálását, valamint az automatikus tételellenőrzést mutatjuk be.

A program kezelőfelülete

A program indítása után a következő képernyő jelenik meg (a bal oldali eszköztár az F9 funkcióbillentyűvel tehető láthatóvá):
A Cabri Geometry™ II plus kezelőfelülete Az ikonok rendre az alábbi funkciókat látják el (balról jobbra haladva): kijelölés, pontok szerkesztése, szakaszok/sokszögek szerkesztése, görbék szerkesztése, összetett szerkesztések, transzformációk, makrók, tulajdonságok, mérési lehetőségek, szövegek/címkék, tulajdonságok. Az eszköztár ikonjai A bal oldali, tulajdonságok eszköztárban a következő beállításokat végezhetjük el: vonalszín, kitöltés színe, szöveg színe, betűméret megváltoztatása, vonalvastagság, vonalstílus, pont alakja, szögek jelölése, szakaszok jelölése, egyenes széleinek "levágása", rács és szög beállítások.

Egy példa

A program használatát egy példán keresztül mutatjuk be.
Szerkesszünk egy négyszöget, majd szerkesszük meg oldalfelező pontjait. Milyen négyszöget határoznak meg az oldalfelező pontok? Keressünk olyan adatfelvételt, amely mellett a kialakuló négyszög négyzet!

A négyszög szerkesztését a szakaszok/sokszögek szerkesztése ikonon belül található Polygon utasítással végezhetjük el. A csúcsok címkézését szerkesztés közben azonnal megtehetjük, ha egyszerűen a billentyűzetről beviszzük a megfelelő karaktert. Sokszög szerkesztése Az oldalak felezőpontja a szerkesztés ikonon belül érhető el (Midpoint). Nagyon kényelmes, hogy az objektumok címkéi bármikor áthelyezhetők az egér segítségével. A négyszög és oldalfelező pontjai A négyszög csúcsainak mozgatásával meggyőződhetünk arról, hogy a PQRS négyszög a csúcsok helyzetétől függetlenül paralelogramma. Ezt a programba beépített automatikus tételellenőrzés funkció segítségével is megvizsgálhatjuk. Ehhez válasszuk ki a tulajdonságok ikoncsoporton belül a Parallel? menüpontot, majd mutassunk pl. a PS és QR szakaszokra. A program megvizsgálja, hogy a kijelölt objektumok valóban párhuzamosak-e, és az eredményről szöveges választ ad, amelynek helyét a felhasználó határozza meg. Fontos tudnunk, hogy a kapott szöveg dinamikusan változik a mozgatható pontok helyzetének változtatásával, azaz az automatikus tételellenőrzés mindig az aktuális elrendezésű ábrára vonatkozik. A párhuzamosság vizsgálata A következő lépésben megmérjük a QPS szög nagyságát. Ehhez a mérés ikonon belül kell kiválasztani a szögmérést (Angle), majd a szöget meghatározó csúcsokra mutatni (rendre a Q, P, S csúcsokra). A kapott értékre történő dupla kattintással szerkeszthető a szövegmező, és így lehetőség van kiegészíteni az eredményt, majd tetszés szerinti helyre áthelyezni. A szög mérése A D csúcs mozgatásával megfogalmazható egy sejtés, amely szerint a QPS szög pontosan akkor derékszög, ha BD merőleges az AC átlóra. Ennek ellenőrzésére a program az objektum újradefiniálás lehetőségét kínálja fel. Ennek lényege a következő. A szerkesztés elején a D pontot bázispontként vettük fel, azaz a síkon bárhova elmozgathattuk. Ezen változtathatunk, azaz csökkenthetjük a D pont "szabadsági fokát", ha a szerkesztéseket tartalmazó ikoncsoportból kiválasztjuk az ikont (Redefine Object). Itt adhatjuk meg, hogy a D pont az új értelmezésben csak a B-n átmenő, AC-re merőleges egyenesen legyen mozgatható (a lenyíló menüből a Point on Object lehetőséget kell választani, majd kijelölni az egyenest). Ezzel a módszerrel a D pontot lényegében hozzácsatoltuk az említett egyeneshez. Ezek után a D pontot bárhova is próbáljuk vinni, az csak az egyenesen fog mozogni. Bármikor lehetőségünk van arra, hogy ezt a csatolást megszüntessük; ehhez ismét az előbbi Redefine Object ikont kell választani, és a D pontot Point-ként definiálni. A D pont újradefiniálása Következő írásunkban a Cabri GeometryTM II plus további lehetőségeit ismertetjük.

Link

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten