Egy tanév - egy vállalkozás élete
2003/11/17 12:07
1185 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mint ahogy erről a cím is árulkodik e rovatban hétről-hétre azokat a hangsúlyos lépéseket szeretnénk áttekinteni, amelyek egy vállalkozás elindításától kezdve, annak felfuttatásán és folyamatos működtetésén keresztül az (esetleges) megszűnésig meghatározóak lehetnek.

Az "Egy tanév - egy vállalkozás élete" című cikksorozat elsődleges célja, hogy azok a fiatal Olvasóink, akik egy saját vállalkozás elindításának gondolatát forgatják a fejükben, végig kísérhessék egy modellvállalkozás "életútját", megismerkedhessenek azokkal a "mérföldkövekkel", amelyek meghatározóak lehetnek egy vállalkozás sikeres működtetésénél. Természetesen nem kizárólag a leendő vállalkozókat szólítjuk meg, hiszen rovat cikkei között bármely "életszakaszban" lévő vállalkozás - illetve annak vezetője - megtalálhatja a számára aktuális problémát jelentő helyzetek leírását. Reményeink szerint a cikkekből ötletet is meríthetők majd ahhoz, hogy mindenki a saját speciális problémájára megoldást találjon.

A tanév végére az archívumban egy vállalkozás teljes életciklusa áttekinthető, végigkövethető lesz - a megalakulástól a megszűnésig. Így azoknak a fiataloknak, akik most gondolkoznak azon, hogy esetleg saját vállalkozást indítanának módjuk lesz az egyes életszakaszokat összegyűjtve, az egész folyamatot áttekinteni, mielőtt a munkába belevágnának. A cikksorozattal oly módon próbálnánk segíteni, hogy minden egyes fontosabb életszakaszt körbejárva megemlítjük az adott szituációhoz kapcsolódó különböző tevékenységeket, elvégzendő vizsgálatokat és egyéb kötelezettségeket.

A főbb területek, pontosabban "életszakaszok" között, amelyeket a tanév során érintünk az alábbiak is megtalálhatók lesznek: az ötlet és a megalakulás, a piacra lépés, kezdeti nehézségek, a növekedés, válsághelyzetek, az innováció lehetőségei, a gazdasági év lezárása, illetve a megszűnés. Minden egyes témakörnél kitérünk az adott életszakasz főbb jellemzőire, az adott helyzetben leggyakrabban felmerülő problémákra, azokra az elemzési módszerekre, amelyek alkalmasak a problémák felderítésére valamint megoldására, végül pedig a továbblépés lehetőségeire. A tanév végéhez közeledve nem csak a megszűnés lehetőségeit vesszük számba, hanem előtte külön írásokat szentelünk majd a gazdasági évet lezáró teendőknek, így például a beszámolási kötelezettségeknek.

Reméljük, hogy a következőkben bemutatásra kerülő modellvállalkozás "történetének" végigkísérése segítséget tud nyújtani a gyakorlati megvalósításhoz! Vállalkozások beindításához illetve azok működtetéséhez - természetesen - a Piaci KRESZ többi alrovatát is ajánljuk figyelmetekbe, hiszen a Módszer-tárból vizsgálatokat, elemzéseket, a Forráskeresőből, a Hírekből fontos információkat és a Portré rovatból pedig a jó példákat lehet majd megismerni.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten