Egy tanév - egy vállalkozás élete; A szervezet
2004/04/27 07:03
1059 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az üzleti terv elkészítése valamint az alapítás után valóban el kell kezdenünk működtetni vállalkozásunkat. Ha az első lépéseket alaposan átgondolva tettük meg, akkor a jelenlegi helyzetben szinte minden adja magát...

A cégbejegyzés és az üzleti terv elkészítése után eljött a megvalósítás pillanata. Eddig minden elméletben, gondolatban történt, de most végre tevékenykedni lehet!
Ahogy a bevezetőben már említettük, ha az előkészítésben alaposak voltunk, akkor most nincs különösebb dolgunk, hiszen az üzleti tervben rögzítetteket kell lépésről-lépésre megvalósítanunk. De nézzük azért meg részletesebben...
Képzeletbeli vállalkozásunk alaptevékenysége a számítástechnikához kapcsolódik. Székhelynek Debrecent jelöltük ki, és az Észak-alföldi régió piacain szándékozunk a továbbiakban megjelenni. Tevékenységi területnek elsősorban adatbázis-kezeléshez, programozáshoz kapcsolódó feladatok ellátását tervezzük, valamint a témába vágó képzések szervezését.
Tételezzük fel, hogy jelenleg 5-öd magunkkal vagyunk a vállalkozásban, ennyi ember az (egyelőre), akinek munkát, konkrét feladatot kell adnunk. Az ügyvezetői feladatok ellátását célszerű olyan emberre bízni, aki képes átlátni és kezében tartani az egész céget, továbbá jól tudja irányítani a többi munkavállalót is. E tisztség kiosztására azonban már a cégbejegyzéskor sor került, így most elsősorban a többi munkakör kialakításán van a hangsúly.
Vállalkozásunk jelenleg csak egy kis szervezetre épül, reményeink szerint azonban fejlődésnek indul majd, és 1-2 éven belül a munkavállalók létszáma a jelenleginek többszöröse lesz. A szervezeti felépítést tehát ennek figyelembe vételével kell kialakítanunk. Ennek talán a leghatékonyabb módszere az lehet, ha a jelenlegi munkatársainkat kinevezzük egy-egy terület vezetőjének. E területek feladatait most még egyedül kell ellátniuk, a vállalkozás bővülésével azonban az egyes területek munkatársainak száma is növekedni fog.
A cég jelenlegi 4 munkatársa között az alábbi területeket osztjuk ki:
- adatbázis-kezelési feladatok;
- egyéb programozói feladatok;
- képzések;
- irodavezetés.
Vállalkozásunk szervezeti felépítése ebben a formában kb. 15 fős nagyságig marad átlátható és működőképes. E létszám felett azonban már minden bizonnyal újra kell gondolnunk a szervezeti struktúrát, a feladatokat, a munkaköröket, azaz a szervezet hatékony működtetését. Így például később fontos lehet, hogy egy-egy földrajzi területnek is legyen felelőse, vagy hogy a marketing feladatokra is odafigyeljen valaki, továbbá hosszú távon a feladatkör bővülése is várható.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten