Egyedül nem megy - (SDT) Történelem a magyartanításban III.
Kormos Edit
2004/09/28 22:57
2732 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egyike a tantárgyi paletta leginkább irizáló tárgyainak, a magyar nyelv és irodalom tanítása elképzelhetetlen a művészettörténet és a történelem gondos ismerete nélkül. Ezúttal olyan digitális eszközökkel segített órák "vázlatait", kapcsolódó ötleteket mutatunk be, melyek segíthetnek szervesen beépíteni a történelem, s esetünkben a Sulinet Digitális Tudásbázis Történelem tananyagát a magyaroktatásba.

A középkor irodalma

Ha valamilyen csoda folytán az érett középkor világába csöppennénk - ahogy ezt hősünk, az Idők ura játék főszereplője meg is teszi majd -, milyen világban találnánk magunkat? Kikkel találkozhatnánk? Gyere velünk kalandos utunkra a középkor világába - természetesen csakis digitális képkockákkal szegett úton!

Ajánlott órai felhasználás

- A középkor irodalma (történeti, művészettörténeti és irodalomtröténeti bevezetés)

- Nyelvtörténet - Az írásbeliség kialakulása Magyarországon

- A regény fejlődése (műfajtörténeti áttekintés)

Módszertani segély

Az alábbi összeállítás egésze vagy csak egyes részei, részegységei (két vagy több, logikailag összefüggő cikk) egyaránt felhasználhatók a fenti tanórákon.

Az anyagokat szabadon alkalmazhatjuk az órára való felkészülésben (óravázlat, kiselőadás), csakúgy mint magán a tanórán (számítógéppel segített óra). Mivel számos olyan eleme is van a tananyagnak, mely interaktív jellegű, érdemes a frontális, projektorral (vetítető) támogatott tanári előadás mellett az egyéni (minden gyerek vagy pár egy-egy számítógép előtt ül) feldolgozást is szorgalmazni.

A tananyag 9-12. évfolyamig felhasználható a fenti órákon.

1. Egy középkori városban találjuk magunkat. Mit kell tudnunk a vastag falak közé szorított, nyüzsgő városi életről? Ezen a címen megtalálod a választ!

(SDT) elérés:

Történelem » A középkor története (476--1492) » A középkor delelője (1200-1300) » A városok, a céhek és a kereskedelem a középkorban » A középkori városok

2. Ha elvegyültél a színes forgatagban, itt az ideje, hogy kicsit a magasba tekints, s szemügyre vedd a középkori világ "köldökét", a földi "siralomvölgyből" egyedüli szabadulást és megváltást ígérő keresztény vallás impozáns, égbetörő épületeit, a templomokat!

(SDT) elérés:

Történelem » A középkor története (476 -1492) » A középkor delelője (1200-1300) » Eretnekek és szentek, a középkori templomok » A középkori templomok

3. Ne tétovázz, lépj be a templomba! A félhomályt csak a rózsablakokon át beszűrődő színes fényfoltok törtik meg. Kik élhetnek nap mint nap e különös, borzongató és gyönyörű falak között? Lapozz fel az SDT-t!

(SDT) elérés:

Történelem » A középkor története (476--1492) » A középkor delelője (1200-1300) » Eretnekek és szentek, a középkori templomok » A középkori szentek, a ferencesek

4. A középkor szerzeteseinek misztikus, zárt világát ismerheted meg Umberto Eco a Rózsa neve című zseniális regényéből. Rövid kedvcsinálót, ajánlót olvashatsz itt a műről - ha esetleg még meg kellene győzni arról, hogy elolvasd!

A rózsa neve - ajánló

5. A kolostorok nyirkos falai - ahogy az Eco lebilincselő középkori krimijéből is kiderül - bizony rengeteg sötét indulatnak, s nem utolsósorban eretnek gondolatnak is otthont adtak. Az eretnekségről olvashatsz alább!

(SDT) elérés:

Történelem » A középkor története (476 -1492) » A középkor delelője (1200-1300) » Eretnekek és szentek, a középkori templomok » Az eretnekmozgalmakról

6. Ugyane kolostorok falai között azonban - szintén csak Eco bravúros könyvére célozhatok - olyan remekművek, míves alkotások láttak napvilágot, mint a kézzel írt és festett kódexek. A kódexek névtelenségbe burkolózó másolóiról olvashatsz egy izgalmas cikket alább!

Margójegyzetek a középkori kódexekben

7. S egy nem kevésbé arctalan, bár hazánk legismertebb kódexszerzőjéről, Anonymus titokzatos alakjáról olvashatsz cikkünkben!

Egy örök rejtély - Anonymus

8. Ám nemcsak a vallásos irodalom virágzik az érett középkor kulisszái között, de a világi témák is egyre inkább teret nyernek. Így a szerelem is. A középkor szerelemfelfogásáról olvashatsz alább!

A középkori szerelem

9. A szerelem témája számos szerzőt megihletett. Így jött létre az érett középkor egyik igen kedvelt műfaja, az udvari regény (roman courtois) is. Eme középkori regényekről olvashatsz alant!

Regényes középkor

10. A regények azonban később is szívesen feldolgozták a lovagkor témáját - esetenként kis iróniával, némi parodizáló szándékkal. Így tett a barokk szülötte Cervantes is, amikor megírta azóta elhíresült művét, Don Quijote, a búsképű lovag történetét. Erről (is) olvashatsz lejjebb!

A barokk (lovag-)regény

11. A középkor legtalányosabb sorsú költőzsenije, Francois Villon volt, kinek kalandos és hányatott életét rendőrségi jegyzőkönyvekből követhetjük nyomon. Alább verseinek oly gyűjteményébe lapozhatsz, mely a lehető legelevenebb stílusban adja vissza az egykorvolt vágáns élettelt verseinek ízét.

Villon balladái - Faludy György átköltésében

12. A középkorról valaha készült legszellemesebb paródiát a Monty Python-csoport jegyzi. Abszurd humorú filmjük, a Gyalog galopp kultuszfilmmé vált nálunk is. Alább a film angol nyelvű forgatókönyvét találhatod meg.
Jó szórakozást!

Monty Python and the Holy Grail

13. Ha még nem tetted volna meg, akkor most itt az ideje, hogy kipróbáld, mi mindenre emlékszel középkori tanulmányaidból!

Indulj el az Idő uraiszerepjátékunkra!

14. Hol olvashatok még a középkorról?

Patrick Süskind: A parfüm

Umberto Eco: Baudolino

Mark Twain: Egy jenki Arthur király udvarában

Mark Twain: Koldus és királyfi

Victor Hugo: A párizsi Notre-Dame

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten