Együtt könnyebb...
2004/04/26 14:45
1051 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ruhaklinika hirdeti az egyik tábla, a becsalogató nagy betűs, üvöltő piros kiírás pedig a videotékát jelöli. Mindkettőt egy család működteti. A lány 22 éves, a fiú: 25. Katunineczné Jezerniczky Anna és Katuninecz József fiatal házasok, akik érettségivel vállalkozók lettek.

Anna hivatalosan "ruhaipari modellező technikus". A VII. kerületi Wesselényi utcai Modell Divatiskolát végezte (régen Vámos Ilona Ruhaipari Szakközépiskolának hívták.) Itt érettségizett, majd bent maradt 5.-6. osztályban, így lett modellező. Akkor még tanulni sem szeretett, az utolsó két osztályt 3 év alatt végezte el. Varrni viszont mindig is szeretett, igaz, a féléve a lakásukon megnyitott 'ruhaklinikára' leginkább cipzárcserére, illetve nadrágfelhajtásra jönnek az emberek. Anna persze átalakítást is vállal és bízik benne, hogy 'felfut' az üzlet. Egy biztos: a család összes ruháját ő alakítja, s már örömmel tervezgeti a kisméretű overallokat, ruhákat, amiket saját gyermekeinek fog készíteni.
József kereskedelmi szakközépiskolát végzett, eladói szakképesítéssel. Miután elvégezte, szakács lett. Olyan helyre került, ahol nagyon rossz volt a közösség, nem igazán fogadták be. Talán érezte, hogy olyan munkánál, ahol magára van utalva, jobban tud teljesíteni. Nyári munkaként vállalta el a videotékát, amit dadogása ellenére ragyogóan felfejlesztett. Mára megvette azt a jóval kisebb készletet, kiváltotta az ipart, - végzettsége éppen megfelelt a kiváltáshoz - és azóta folyamatosan növeli a "filmkönyvtárat".
"Tényleg olyan ez, mint egy könyvtár. - mondja a falakat beborító videokazetta-polcok előtt. - Katalogizálni kell, és lehetőleg a kuncsaftok számára is nagyon könnyen átlátható polcrendszert kell kialakítani." Maga a rendszerbe állítás nem olyan nagy művészet, hiszen kész programból lehet dolgozni: a Windows alapú adatbázis is elég, de József 'videokazetta nyilvántartó szoftvert' vett, ezzel könnyedén kezeli a több ezer filmet. Akitől tanulta a szakmát eredetileg ugyancsak könyvtáros volt. "Nem kell ehhez más, mint egy kis intelligencia, meg hogy szeretni kell az embereket. Itt mindenki egy kicsit beszélget is, ki kell találni a vevők ízlését, és soha senki nem érezheti azt, hogy unom, vagy hogy már az x-dik filmet veszi le a polcról, majd esetleg tévesen teszi vissza. A legfontosabb persze az üzleti érzék: nekem akkor is havonta meg kell vennem az új filmeket, amikor történetesen alig van bevételem. Ha nincsenek meg az újdonságok, akkor később járom meg. Ha valaki látja, hogy nálam ez sincs, az sincs, akkor irtó hamar átmegy egy másik helyre és "ott ragad". Szóval a legfontosabb, hogy szemfülesnek is kell lenni."Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten