Ékezetes domain nevek
2004/07/10 21:15
1289 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
2004 tavaszától lehetőség nyílik magyar ékezetes domain nevek regisztrációjára a .hu felső szintű domainben. Így például regisztrálható lesz az árvíztűrő.hu domain név.

Eredetileg a világon mindenütt kizárólag a latin abc ékezet nélküli kisbetűire (a-z), továbbá a numerikus karakterekre (0-9) és a kötőjelre korlátozták a domain nevekben elfogadható karaktereket. Mintegy két évvel ezelőtt nemzetközi szabványosítási munka kezdődött, hogy a nemzeti karakterkészletek is használhatók legyenek a domain nevekben. Az ilyen domain név nemzetközi elnevezése IDN (Internationalized Domain Name - nemzetköziesített domain név), amit a könnyebb érthetőség érdekében hazai viszonylatban ékezetes domain névnek hívunk. Annál is inkább helyes ez az elnevezés, mivel egyelőre a .hu felső szintű domain alatt csak a magyar ékezetes domain nevek regisztrációjára nyílik lehetőség és más nyelvekhez tartozó (pl. francia, cirill, kínai stb.) betűkészletekből nem lehet válogatni. Nincs azonban kizárva, hogy egy későbbi időpontban ilyen betűkészletek is elfogadhatóvá válnak a .hu felső szintű domainben.

Az új szabvány sem enged meg azonban nem alfanumerikus karaktereket (pl. %, !, $) és továbbra is csak a kisbetűk regisztrálhatók. Ennek megfelelően a regisztráció olyan domain nevekre terjed ki, amelyekben legfeljebb a latin abc ékezet nélküli kisbetűi (a-z), a magyar ékezetes kisbetűk (á,é,í,ó,ö,ő,ú,ü,ű), továbbá a numerikus karakterek (0-9) és a kötőjel szerepelnek. Az ékezetes domain neveket lehetővé tévő szabványok újak. A technológia azon alapul, hogy az egyes internetes alkalmazások (pl. böngésző, levelező, távoli bejelentkező) a nekik megadott ékezetes domain nevet átkódolják olyan formára, amelyet már a domain név rendszer is képes kezelni (az árvíztűrő.hu domain név a domain név rendszerbe például a következő kódolt formában kerül be: xn--rvztr-wqa0gx3bwi.hu).

Amelyik alkalmazásba ezt az új technológiát még nem építették be, az nem tudja az ékezetes domain nevet kezelni, tehát abba a böngészőbe hiába ütjük be a http://www.árvíztűrő.hu weblap nevét, a böngészővel nem jutunk el a kívánt oldalra vagy annak a levelezőrendszernek hiába írjuk be például a helpdesk@árvíztűrő.hu email címet, a levél nem fog célba találni. Nem igazán alkalmas az ékezetes domain név a nemzetközi használatra, mivel más országokban problémát okozhat az ékezetes magyar betűk bevitele a klaviatúráról. Éppen ezért az ékezetes neveket a hazai felhasználók körében való megjelenésre célszerű használni. Aki külföldi kommunikációt is tervez, annak ajánlott egy ékezet nélküli változatot is fenntartani globális használatra. Nincs akadálya például annak, hogy ugyanaz a weblap egy ékezetes és egy ékezet nélküli domain névvel is elérhető legyen, így a felhasználó bármelyik változatot gépeli be, ugyanoda jut.

Fontos figyelembe venni, hogy egyelőre még kevés olyan alkalmazás van, amelyik az új technológiát tudja. A Mozilla, Netscape és Opera böngészők újabb változatai ugyanakkor már jelenleg is képesek az új szabvány szerinti működésre. Aki tehát ékezetes domain nevet regisztráltat, aki ilyen néven akar szolgáltatást indítani, aki ilyen néven szeretne elektronikus leveleket kapni az gondoljon arra, hogy egyelőre csak kevesekkel tud így kapcsolatba kerülni. Jelenleg egy új technológia bevezető szakaszát éljük, amely technológia a széles felhasználói rétegekhez esetleg csak évek múlva jut el.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten