Életét adja a szexért
2004/09/30 00:00
1787 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A rondának tartott pókok szexuális élete enyhén szólva is tele van furcsaságokkal. Számunkra bizarrnak tűnő párosodási szokásaik közül a leghátborzongatóbbal minden bizonnyal egy Ausztráliában élő törpepók faj rendelkezik: a hím a nőstény gyilkos csápjai közé vetve magát öngyilkosságot követ el.

A legtöbb ember számára a pókoknál nem nagyon van rondább teremtmény a Földön. Az igaz, nem úgy néznek ki, mint Görög Zita, vagy, hogy a hölgyekre is gondoljunk Brad Pitt, de nem is azért részei a természet hatalmas rendszerének, hogy a mi esztétikai érzékünket kielégítsék. A pókok nekünk csúnyák, sokan frászt kapnak tőlük, mások úgy tartják: szerencsét hoznak, egy azonban biztos: roppant érdekes szaporodási szokásokkal bírnak. Az elkövetkezendőkben e szokásokból fogunk szemezgetni a teljesség igénye nélkül.

A National Geographic online kiadásában a hím törpepókok különös nemzőszervéről írnak. Röviden összefoglalva: a Tidarren fajba tartozó ízeltlábúak hímjei életük utolsó vedlésének végén kettő, testükhöz képest hatalmas méretű tapogatólábbal jelennek meg. A lábak a szaporodást szolgálják, pontosabban a kettő közül csupán az egyiket fogja használni tulajdonosa. A másikat egyszerűen amputálja, saját fonalát rátekerve addig forog körbe, amíg a felesleges tag le nem szakad. A nagyméretű tapogatólábakból egyetlen darab is elegendő lenne, evolúciós örökségként - akárcsak a férfiak funkció nélküli mellbimbója - fejlődött ki belőle kettő darab. A törpepóknak muszáj az egyiktől megszabadulnia, hogy nagyobb mozgást engedve jobb esélye legyen a szaporodásra, amire egy hím póknak általában csupán egyetlen esélye van az életben. A Tidarren genusba tartozó törpepóknak legalább annyiban szerencséje van, hogy neki sok fajtársától eltérően nem kell a nőstény emésztőrendszerében végezni, hanem a megtermékenyítés után békésen hajthatja örök álomra fejét.

A törpepókok Ausztráliában élő faja - Latrodectus hasseltti - azonban tényleges öngyilkosságot követ el, a faj egyike a világ legmérgesebb és legrettegettebb pókjainak, csípése gyakran halálos kimenetelű. Ahogy a pókoknál az általános, a nőstény csaknem hétszer akkora, mint udvarlója, és, hogy még véletlenül se lehessen összekeverni őket, egy baljóslatú vörös sáv fut a hátán. Nem csoda, hogy a szaporodni kívánó hím vonakodva közelíti meg a nőstény selyemmel körülvett rejtekét. Kettő, de még annál is több órát vehet igénybe a nőstény figyelmének felkeltése. Ez úgy történik, hogy a hím leereszkedik a nőstény hálójába és bizonyos szálakat rángatni kezd. Az elfogadó magatartást a leányzó úgy fejezi ki, hogy nem tesz semmit a fiú közeledése ellen, aki ekkor bemászik párja hatalmas teste alá, és rövid előjátékba kezd: szájával a leányzó ivarnyílását ingerli. Ezután a tapogatólábát belehelyezi a nősténybe, megtermékenyítve azt.

Az elkövetkezendők nem valók gyenge idegzetűeknek, pedig eddig mindkét fél részéről ragyogóan ment minden. A behatolás után azonban a hím egy nagyot ugrik és egy 180 fokos fordulattal potrohát pontosan a nőstény gyilkos fogókarjai közé helyezi, aki a helyzetnek nem képes ellenállni és felnyársalja párját egy szemvillanás alatt. Minthogy az első csapás sokszor nem halálos, a hím újra megpróbálja a párosodást, az eljárás ugyanaz, újra a nőstény pusztulást hozó karmai közé veti magát. A most már teljes bizonyossággal megtermékenyített nőstény újra, a lehető legkomolyabban támad a kicsiny hímre, szöveteit elfolyósító mérget fecskendez belé és kiszívja testszöveteit.

A tragikus végkifejlet ellenére a sikeres megtermékenyítéssel a hím megtette a természet által kiadott parancsot, spermiumai tovább élnek, tehát sikeres egyednek tekinthető.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten